Започна 28-ият София Филм Фест

от Искра Ангелова

Започна 28-ият София Филм Фест. Фестивалът беше открит с филма „Клопка“ на режисьорката Надежда Косева.„Отворете вратите към световното кино!“ е мотото на „София филм фест“ тази година.

„Да отворим нашите врати към света и да приемем през нашите отворени врати света тук, у нас“, започна речта си Стефан Китанов, директор на фестивала.

„И тази година фестивалът има ясната и категорична позиция на солидарност с народа на Украйна“, каза Китанов. Той припомни, че програмата съдържа около 160 филма от 54 държави от шест континента, а над 300 са международните гости. Китанов обясни, че се появява на церемонията с ритуален шал от тибетския будизъм, наречен хадак. „Хадак“ се казва първият филм на дамата, която ще приеме специалната награда на София Филм Фест. Тя е за Джесика Удуърт и Петер Бросенс.

„Без думи съм, но имам слово, което ще ви прочета“, каза Джесика Удуърт. „Надеждата е това, което ме води, което ме направлява и ми дава сили във всички филми, които правя съвместно с Питър Бросенс. И надеждата се основава в защитата на киното като основна част на нашия обществен живот“, добави тя.

София Филм Фест не живее в клопката на миналото, а с широко отворени очи гледа в бъдещето. Фестивал, за който интересното, красивото и възвишеното не са придобили антикварна стойност. И фестивал, който прави София световна столица на киното. Всичко това – благодарение на Стефан Китанов и неговия екип. Фестивал, който ни доказва с всяко свое издание, че киното не е тук само за да накара хората да мечтаят. То е тук, за да ни променя и да ни кара да мислим. И най-вече – киното трябва да ви накара да забравите, че седите в зала. Ето затова София Филм Фест е любим фестивал, открил за себе си невероятната формула за успех – да представя шедьоври на световното кино – и в приятни, и в предизвикателни времена“, каза министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев.

Директорът на бюро „Творческа Европа България“, офис Медия – Камен Балкански, припомни, че София Филм Фест е подкрепен от програмата вече за 21-ва година и е част от европейското филмово фестивално семейство. „Изключително щастливи сме, че Европа подкрепя този фестивал“, каза той.

Изпълнителният директор на Националния филмов център – Петър Тодоров, посочи: „Следващите 20 дни София, и не само, ще бъдат кино“. Той поздрави специално режисьорите Надежда Косева и Яна Лекарска за това, че техните филми са попаднали в международния конкурс на фестивала.

„Развълнувана съм, че за 28-и път нашият град ще срещне творци от световна величина. Ще бъдем публика на истински впечатляваща селекция от игрални, документални и късометражни филми на български и европейски режисьори“, коментира заместник-кметът на София по културата Яна Генова.

Тя припомни, че тази година Столичната община дава Наградата на София на трима изключителни творци. На двама от тях призът бе връчен на откриването. Георги Тодоров – Жози благодари на всички режисьори и екипи, с които е работил и които са останали като „дълбок вълнуващ спомен в паметта ми“. Маргарете фон Трота също благодари за наградата и за оказаната чест.

Може да харесате още