„Реквием“-ът на Верди без публика откри Мартенски музикални дни в Русе

Цигуларят Светлин Русев откри 63-тото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе със солов рецитал

от Нощни птици

Цигуларят Светлин Русев откри 63-тото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе със солов рецитал.

Музикантът посвети концерта си в памет на патриарх Неофит. Програмата включваше изпълнение на творби от Бах, Изаи, Жоливе и Вале.

Преди концерта във фоайето на Доходното здание беше открита изложбата „Кръговрата на квадрата“ на Таня и Георги Пасеви. Експозицията включва колаж, живопис и асамблаж.

Началото на „Мартенски музикални дни“ в Русе трябваше да бъде поставено на 15-и март, но заради обявения двудневен национален траур по повод кончината на патриарх Неофит общинската управа, която е организатор на музикалния форум, отложи откриването. 

Предвиденото изпълнение на творбата „Реквием“ на Верди от Русенския фестивален оркестър и хор, и маестро Емил Табаков се състоя, но без публика. С него бе отдадена почит пред паметта на патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. Изпълнението на траурната творба бе записано и ще бъде публикувано през идните дни на информационните канали на фестивала и общината. 

Повече от 450 участници от 10 държави ще се изявят на фестивалната сцена до 31-ви март

Повече от 450 участници от 10 държави ще участват в шейсет и третото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, което се организира до 31-ви март тази година в крайдунавския град. 

На фестивалната сцена ще излязат изпълнители от Германия, Франция, Австрия, Белгия, Румъния, Италия, Южна Корея, Хърватска, Грузия, България.
Музикалният форум предлага повече от 20 събития – оркестрови програми, ансамблови концерта, балетен спектакъл, съпътстващи събития и дебютиращи на българска сцена артисти и състави. 

Концерт за първи път на фестивалната сцена ще има австрийският ансамбъл „Виена Тромбон Атракшън“. Той ще представи аранжименти на класически и джаз пиеси. Дебют ще има струнен квартет „DANEL“. 

Дебют ще имат и джаз музикантите Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и пианистът Милен Кукошаров. Те ще представят проекта си „Jazz Night“.
Програмата включва дебюти на клавирното трио Албена Данаилова – цигулка, Александър Сомов – виолончело, и Надежда Влаева – пиано.
За първи път на фестивала в Русе ще участва и пианистът Георги Гигашвили. Публиката ще го види на заключителния концерт на „Мартенски музикални дни“ на 31-ви март на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев. 

Премиери 

Фестивалът предлага и премиери. Публиката ще може да види на 25-и март балетния спектакъл „Калиопа“, който ще бъде представен от Русенската опера. Автор на музиката е Емил Табаков, който ще бъде и диригент. „Това ще бъде едно от големите събития в програмата на фестивала“, каза Ива Чавдарова.
Струнен квартет „Фрош“ също са подготвили изненада за публиката. Те ще представят световната премиера на Клавирен квинтет №2 на композитора Васил Казанджиев. 

Фестивалната програма включва и няколко специални проекта. Цигуларят Светлин Русев и пианистката Йоръм Сон ще излязат още веднъж на сцената, но утре вечер. Те ще имат концерт заедно с Олексий Шадрин (виолончело). 

Саксофонен квартет „Signum“ също ще имат премиерна програма. 

Сред специалните проекти е и концертът на хор „Проф. Васил Арнаудов“, който през тази година празнува своята 30-годишнина. Диригент ще бъде Свилен Димитров. 

По време на фестивала концерти ще имат също камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков и със солисти Минчо Минчев – цигулка и виола, и Николай Минчев – цигулка, Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и със солист пианистката Елена Башкирова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и със солист Емануил Иванов – пиано. 

Съпътстващата програма на фестивала включва изложби, представяне на документален филм и на книги.

„Мартенски музикални дни“ е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961 година и организиран от Община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена.

Може да харесате още