Почина актьорът Димитър Герасимов

от Нощни птици

На 76 години почина актьорът Димитър Герасимов – част от трупата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ от 2000 г.

„Неговите роли в „Царицата на чардаша“ от И. Калман, „Исус Христос – суперзвезда“ от Е.Л.Уебър, „Казанова“ от Г.Костов и др. бяха запомнящи се с характерната му артистичност“, пиша то театъра.

​Творческата биография Димитър Герасимов включва още редица изключителни драматични роли в постановки от класически и съвременни драматурзи. Има участия в телевизионни и игрални филми между които „Записки по българските въстания“, Бунюел в биографичния филм „Дали“ на Антонио Рибас за Салвадор Дали, филми в Киностудия „Дефа“.

Българските телевизионни и кинозрители познават гласа му, определил представата за редица образи от екрана, филмови, телевизионни и рекламни герои чрез запомняща интерпретация, внушителен глас и художествено извайване в дублажното студио.

Роден е на 18 юни 1947 г. в град Разлог. Димитър Герасимов завършва актьорско майсторство през 1970 г. ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов. Започва сценичната си кариера в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

По покана на Стойчо Мазгалов, Герасимов започва да участва в постановки на театър „Сълза и смях“ в София. Носител е на награди като „Златен век“, орден „Св. св. Кирил и Методий“ и др.

Може да харесате още