Вержи преиздава „9 зайци“

от Нощни птици

Как да те сложа
Като нямаш нито поставка, ни дръжка
Държах за малко ръката ти, докато пресичахме някаквa линия
Беше добре. По-добре
Пак този трепет
Какво искам, като ти си човек, а търся
Отдавна искам среща с това, което в мен още спи
Струва ми се у теб е даден на съхранение
Ключът от далечната стая
Която съм обитавала и вече е време

„9 зайци“, Виргиния Захариева

Книгата „9 зайци“ на Виргиния Захариева излиза в ново, редактирано издание с добавени текстове, съобщават издателите от „Изток запад“.

Корица

„9 зайци“ е нещо като „дневник“, написан от съвременна, образована, еманципирана, градска, пътуваща, българска жена на средна възраст. Това е щастлива книга за щастлив личен живот.

Дубравка Угрешич

„9 зайци“ e сред най-важните български книги, появили се през последните две десетилетия… Страници за детството сред най-мощните, написани някога на български език.

Димитър Камбуров, в-к „Култура“

И наистина, нужна е извънредна дарба, за да бъдеш едновременно гаменка, цапната в устата и фанатичен естет, да си джаста-праста и фатално женствена, да се мериш нонстоп нахакано със света и да се замерваш самоубийствено с него… В „9 зайци“ има много страх, гняв, смях, секс и преди всичко много жива и свободна литература.

Марин Бодаков, в-к „Култура“

Има много необичайни и незабравими моменти в книгата, усещане за абсурд, истинско остроумие и чувство за хумор. Захариева има какво да ни каже и владее езиковите средства, за да развие своята история по интелигентен, дори изкусителен начин. Това също е феминистка книга, която показва провала на много мъже да се обвържат истински със съпругата и семейството си. Със сигурност обаче не е книга на мъжемразка, а на истински състрадателен човек.

Томас Хубнер

***

Романът разказва историята на едно момиченце на шест и една жена на четиридесет и шест години. Манда расте в сърцето на социализма, през 60-те години с тираничната си баба. Във втората част – 40 години по-късно, същото дете е вече жена, която живее в годините на демокрацията.

Романът „9 зайци“ е преведен на английски и е включен в списъка на значими книги от American Library Association’s Notable Books Council, посочват издателите.

Коя е Виргиния Захариева?

Тя се описва като да е артист, писател и психотерапевт. Тя пише, улавя звуци, рисува и изследва психиката, тялото и душата на човека.

Повече от 20 години Виргиния гради своя частна практика и специфичен психотерапевтичен подход, който обединява познанията на западната психотерапия, телесноориентирания метод, източната философия и дзен практики.

Завършила е българска филология и психология в СУ „Климент Охридски“ и има 4-годишна следдипломна квалификация в школата по неорайхианската аналитична психотерапия. Била е директор, преподавател и супервайзор (2011-2019 г.) в Българския институт по неорайхианска аналитична психотерапия.

Литературните критици определят Виргиния Захариева като един от талантливите представители в съвременната българска литература. Нейният роман „Девет зайци“ е преведен на английски и e публикуван в Англия (2012 г.) и в САЩ (2014 г.). Автор е също на сборника с есета „Милостта на малките огледала“ (2010 г.), на стихосбирката „Етюди за една ръка“ и др.

Повече за Виргиния и за нейните вечни изненадващи превъплъщения, ритрийти и търсения можете да намерите ТУК.

Може да харесате още