68 български филма ще награждава Съюзът на филмовите дейци

от Нощни птици

68 български игрални, документални и анимационни филма с премиери през изминалата година са номинирани от Съюза на българските филмови дейци за отличието „Васил Гендов“.

Победителите ще станат ясни по време на официална церемония в Националната опера и балет на 16 май.
Преди награждаването продукциите ще могат да се видят с вход свободен в Дом на киното от 1 до 10 май.
Номинираните филми ще се борят в повече от 20 категории. Професионалното жури, което ще избере най-добрите, е разделено в три комисии – по игрално, документално и анимационно кино.

Петима са номинирани в категорията за най-добър режисьор: Валери Йорданов за „Шекспир като улично куче“, Зорница София за „Майка“, Иван Павлов за „Пролетно равноденствие“, Теодор Ушев за Ф 1.618 и Тонислав Христов за „Добрият шофьор“.

Същите продукции влизат и в надпреварата за най-добър пълнометражен игрален филм с още много заглавия като „Анна“ на Боримир Илков, „Блок“ на Тодор Мацанов, „Борсови играчи“ на Георги Костов, „Български кораб пътува в бурно море“ на Петринел Гочев, „Бягство“ на Виктор Божинов, „Жири“ на Петя Йосифова, „Жълт олеандър“ на Лъчезар Аврамов, „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, „След сезона“ на Иван Панев и детския „Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев.

Пак голяма част от тези продукции участват и в категорията за най-добър пълнометражен игрален дебют – Анна“, „Български кораб пътува в бурно море“, „Добрият шофьор“,„Жири“ , „Ф1.618“, „След сезона“ и „Изкуството да падаш“.
Номинации за „Оператори“ получиха Антон Бакарски за „Бягство“, Емил Христов за „Пролетно равноденствие“, Кирил Проданов за „Мрак“, Крум Родригес за „Майка“ и Орлин Руевски за „Добрият шофьор“.

В секцията „Драматурзи“ в надпреварата влизат Гергана Змейчарова и Петринел Гочев за „Български кораб пътува в бурно море“, Каарле Ахо, Тонислав Христов и Константин Божанов за „Добрият шофьор“, Красимир Крумов-Грец за „Пролетно равноденствие“, Миглена Димова и Зорница София за „Майка“ и Неда Филчева и Марин Дамянов за „Изкуството да падаш“.

В категорията за най-добър актьор в главна роля са номинирани Иван Бърнев за „Васил“, Ален Ангелов за „Български кораб пътува в бурното море“, Ивайло Христов за „Пролетно равноденствие“, Малин Кръстев за „Добрият шофьор“ и Китодар Тодоров за“Жълт олеандър), а за главна женска роля в надпреварата влизат Дария Симеонова за „Майка“, Мартина Апостолова“ за „ф1.816“, Светлана Янчева за „Пролетно равноденствие“, Елена Замяркова за „Изкуството да падаш“ и Радина Кърджилова за „Анна“.

Присъждат се още и награда за монтаж, анимация, документално кино, оперативна филмова критика, както и награда за книга или теоретичен текст. Ще бъде връчена и специална юбилейна награда за цялостно творчество, която отличава кинотворец или артист за заслугите му към развитието на българското филмово изкуство.

Може да харесате още