Ана де Армас и Крис Евънс не стигат за спасението на „Ghosted“

от Петя Славова

Отмина времето, в което известни актьори и опитен екип събираха идеалното число за филмов хит, който да привлича все повече зрители. Схемата вече е напълно изчерпана, зрителят е пренаситен, а краят на подобни продукции – злощастно предизвестен.

Именно обаче на това уравнение разчита новият филм „Ghosted“. Режисьор е Декстър Флечър (Еди Орела, Рокетмен, The Offer). Проектът е замислен като романтично-ешкън приключение, зад което стои екипа на „Дедпул“ Рет Рийс и Пол Уърник като идеята по-късно е доразвита от някои сценаристи на Marvel.

Да тръгнеш след непозната, дори да е чаровна като тайнствената Сейди (Ана де Армас), като че ли не е най-добро решение за мирния фермер Коул (Крис Еванс).

Драматургично сюжетът следва класическата конструкция да разказва за привличане на двама напълно различни персонажи. Коул е притаил мечтите си да изразява себе си в прекомерна загриженост към своите близки. Сейди – напротив, от малка оставена сама на произвола, героинята със замах разчита на своите умения като е избрала опасната професия на таен агент на ЦРУ.

Действието се движи от непринудена среща на двамата персонажи на фермерски пазар, продължава в караоке и стига до надпреварата им по известните стълби на „Екзорсистът“. И застива някъде там.

Де Армас и Евънс вече са били два пъти на екрана – във „Вади ножовете“ и „The Gray Man“. И двамата са опитни в жанровото кино и знаят как да стоят добре на екрана, но тук химията между тях е убита още в зародиш.

Героите им се превръщат в жертви не на екрана, а извън него, като попадат в капан на сценарна схема, обвита от добре заучени похвати, лишени от идейно и емоционално съдържание.

Дори опитен актьор и носител на „Оскар“ (за „Пианистът“ през 2003 г.) като Ейдриън Броуди не притежава никаква харизма като злодея в продукцията, а екшън сцените и комедийните епизоди са сглобени дори под задължителния минимум за жанра.

„Трябва да си намерите стая“ е една от най-често повтарящите се реплики във филма и се употребява от мнозина персонажи към Коул и Сейди, сякаш за да накарат и тях, и зрителя да повярва, че те са привлечени един от друг.

Уви, това съвсем не личи. Нито в началото, когато трябва да усетим силната им първа среща, нито по време на преследването между тях с лошите момчета, нито към финала, когато са обединени заради обща мисия, но най-вече и за да докажат любовта си един към друг.

Ясно е, че при толкова много предхождащи продукции всеки следващ подобен проект трябва да дава нещо повече, да е по-амбициозен откъм идейни решения и построена динамика.

Мисията за успех се оказва невъзможна, ако се разчита единствено на звездни актьори, колкото и опит да имат в подобни проекти.

Първоначално Скарлет Йохансон е щяла да изпълни ролята на де Армас, но поради зает график актрисата се е разминала с филма. Тя има по-голям опит в партнирането с Еванс ( в поредицата за супервселената на Marvel, както и в „The Nanny Diaries”), но така и няма да разберем дали спойката между тях нямаше да се окаже също толкова неуспешна при така безпомощен сценарий.

А що се отнася до „Екзорсистът“ – неговата поява остава да виси в празното пространство, сякаш единствено да напомни на Холивуд, че е дошло време да изгони демоните на посредствеността, защото дори комерсиалните проекти имат нужда от повече старание.

Ghosted е наличен на Apple TV+ от 21 април.

Може да харесате още