Фреди Меркюри на търг в Лондон

от Нощни птици

Вещи на Фреди Меркюри отиват на търг в Лондон, предаде Ройтерс. От гребен за мустаци до ослепителни сценични костюми – лични вещи, принадлежали на покойния фронтмен на Queen Фреди Меркюри, ще бъдат продадени на търг през септември, което ще позволи на феновете да закупят сувенири, принадлежали някога на една от най-известните рок звезди в света.

Около 1500 предмета, сред които ръкописни текстове на песни, произведения на изкуството и колекционерски предмети от лондонския дом на Меркюри, Garden Lodge, се пазят от близката му приятелка Мери Остин след смъртта му от пневмония, причинена от СПИН, през 1991 г.

Те ще бъдат изложени за първи път пред публика в едномесечна лятна изложба в Sotheby’s в Лондон, преди да бъдат продадени на шест отделни търга, всеки от които е посветен на различен аспект от живота на певеца.

„От много години насам имам радостта и привилегията да живея заобиколен от всички прекрасни неща, които Фреди търсеше и толкова обичаше. Но годините минаха и дойде време да взема трудното решение да затворя тази много специална глава в живота си“, казва Остин в изявление.

„За мен беше важно да направя това по начин, който чувствах, че щеше да се хареса на Фреди, а нямаше нищо, което той да обича повече от един търг.“

Сред предметите за продан са короната и царственото наметало на Меркюри, носени за финала на „God Save The Queen“ по време на последното турне на певеца с Queen през 1986 г., с оценка на търга 60 000 – 80 000 паунда (74 838 – 99 784 долара).

Ръкописният работен текст на песента „We Are The Champions“ е с оценка 200 000-300 000 паунда, а този на „Killer Queen“ е с цена 50 000-70 000 паунда.

Има и сребърен гребен за мустаци на Tiffany & Co. (400-600 паунда), розови очила с форма на звезда (2000-4000 паунда), както и тетрадки с рисунки на Меркюри, включително една, изобразяваща обекти в Garden Lodge (2000-3000 паунда).

Акцентите от разпродажбата ще обиколят Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонконг, преди основната изложба в Лондон да започне на 4 август.


Може да харесате още