Андрей Звягинцев снима нов филм в Испания и Франция

от Нощни птици

Още с дебюта си в игралното кино „Завръщане“ Андрей Звягинцев приковава вниманието с умението да разказва изключително. Привидно тривиалното повествование на семейна драма е изследване на образа на бащата – като биологичен родител, чертаещ житейските насоки на децата, за които не е полагал грижа, и образа му като Бог – раздаващ присъди и любящ.

Не закъснява и оприличаването на филма с „Иваново детство“ на Андрей Тарковски, а „Завръщане“ печели „Златен лъв“ във Венеция през 2003 г.

Още тогава дългите кадри на оператора Миша Кричман респектират с внушението, което носят, с присъствието на природата, изведено като отделен важен образ.

Още тогава правят впечатление и студените нюанси: мрачни, предвещаващи човешка трагедия.

В следващите творби на Звягинцев – „Левиатан“ и „Нелюбов“, продължава изследването на тъмната страна на руското общество през семейните отношения.

В „Левиатан“ режисьорът продължава с рисуването на поредния щрих от картината, в която държавната машина – мощна като библейския демон Левиатан, смазва обикновения човек, като унищожава достойнството и духа му.

А в „Нелюбов“ празнотата в обществото бива осъзната още от детето, станало свидетел на липсата на обич между двамата му отчуждени родители.

Тези два филма участваха в конкурса в Кан и получиха номинации за „Оскар“. Наред с наградата на журито в Кан, „Нелюбов“ спечели и наградата „Сезар“ за най-добър чуждоезичен филм през 2018 г., с което Звягинцев стана първият руски режисьор, спечелил това отличие.

Друг негов филм – „Елена“, взе приза на журито „Особен поглед“ в Кан.

Андрей Звягинцев

ще режисира следващия си политически филм с работно заглавие „Юпитер“, който ще се снима в Испания и Франция през пролетта на следващата година, предава Variety.

Историята и този път ще нищи проблемите на живеещите под заплахата на държавната власт, като разказва историята на руски олигарх, сблъскващ се със суровата реалност, поставила бъдещето на семейството му под въпрос.

Anonymous Content и Lorem Ipsum Entertainment („Война срещу всички“) продуцират „Юпитер“ заедно с Les Films du Losange („Мълчание“) във Франция и Elastica Films („Анатомия на едно падение“) в Испания.

Звягинцев ще се събере отново с постоянния си екип, включително оператора Михаил Кричман и дизайнера на продукцията Андрей Понкратов.

Действието на „Юпитер“ се развива в привидно непроницаемия свят на свръхбогатите и се описва от продуцентите като „безмилостно изследване на властта и корупцията“.

Звягинцев заяви, че „Юпитер“ ще бъде „много модерна история“, която „излиза извън днешния политически контекст“. „Природата на абсолютната власт е универсална тема и през тази призма можем да разгледаме всеки културен пейзаж или историческа епоха“, продължава Звягинцев.

„Юпитер“ е първият филм на Звягинцев, след като през 2021 г. той беше хоспитализиран заради тежки усложнения от COVID-19. След възстановяването си режисьорът се премести да живее в Париж.

Всеки един от филмите му ясно се противопоставя срещу държавната машина, всмукала се във всички стъпала на обществената йерархия и смазваща обикновения човек.
Може да харесате още