Приключва ли историческата стачка в Холивуд?

от Нощни птици

Преговорите по новия договор на SAG-AFTRA продължават в сряда, като двете страни работят за разрешаване на 88-дневната стачка на актьорите.

Профсъюзът и Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти обявиха актуалното състояние в съвместно изявление в понеделник вечерта.

SAG-AFTRA и AMPTP

проведоха преговори и приключиха за деня, се казва в изявлението. „Преговорите ще продължат в сряда, 11 октомври, като във вторник страните ще работят самостоятелно.“

През миналата седмица лидерите на SAG-AFTRA се срещнаха три пъти с изпълнителните директори на четири развлекателни компании в централата на профсъюза. WGA гласува за ратифициране на договора, с което официално се слага край на една от най-дългите стачки в Холивуд.

Профсъюзът иска 11% увеличение на минималните ставки през първата година от новия договор. Студиите се стремят да ограничат увеличенията до 5%, което беше предвидено както за сценаристите, така и за режисьорите.

Профсъюзът иска също така 2% от приходите, приписвани на всеки филм и телевизионно предаване в стрийминг платформа, в допълнение към настоящите остатъчни възнаграждения, които вече се прилагат за стрийминг предавания.

Студиите се съгласиха да предоставят на Гилдията на американските сценаристи ограничен бонус за успешни предавания, създадени за стрийминг, но актьорите искат много по-съществено възнаграждение.

Съюзът се фокусира и върху осигуряването на „информирано съгласие“ за използването на изкуствен интелект за възпроизвеждане на гласовете и образите на актьорите.

Преговарящите от SAG-AFTRA се стремят и към широк кръг други отстъпки, включително увеличаване на тавана на доходите за пенсионни и здравни вноски, ограничаване на броя на страниците, които могат да бъдат възлагани при прослушвания със самозапис, и забрана за използване на кастинг платформи, които таксуват актьорите за достъп до работни места.

Стачката продължава от 14 юли и е спряла повечето големи студийни продукции по света. Профсъюзът прави изключения за независими проекти, които приемат условията на последното му предложение.

От началото на стачката на актьорите е забранено да рекламират работата си, което принуждава студиите да отлагат пускането на филми и затруднява дебюта на някои филми на фестивали.

Стачката отложи и церемонията по наградите „Еми“ за януари.

WGA ратифицира новия си договор в понеделник, като 99% от членовете гласуваха „за“, с което официално се сложи край на трудовия спор, довел до 148-дневна стачка.

Може да харесате още