Ридли Скот за избора на Хоакин Финикс в „Наполеон“: Бях поразен от „Жокера“

от Нощни птици

Режисьорът и продуцент на филма „Наполеон“ Ридли Скот обсъди пътя за последния си епос и защо е избрал Хоакин Финикс за образа на емблематичния император.

Това стана по време на събитието „Претендентите в Лондон“, предава Deadline. Режисьорът и актьорът вече са работили заедно и в друг голям епос – „Гладиатор“, където Финикс отново изпълнява ролята на император.

Легендата на киното Скот каза на публиката, че винаги е гледал на героя на Финикс в този филм като на „най-симпатичния герой в „Гладиатор“, тъй като е продукт на такъв пренебрежителен баща“.

„Бях поразен от скандалния му филм „Жокера“, продължава да коментира Ридли Скот. – Не ми хареса начинът, по който възхваляваше насилието, но Хоакин беше забележителен. Мислех, че той ще бъде невероятен актив за Наполеон (не само в творчески), но и в комерсиален смисъл. Имаше само двама актьори, които имах предвид за ролята. Няма да споменавам другия.“

Наполеон, режисиран от Скот по сценарий на Дейвид Скарпа, разказва за произхода на военния лидер и бързото му, безмилостно изкачване до император. Това се разглежда през призмата на пристрастяващата му и често променлива връзка със съпругата му и единствената му истинска любов – Жозефина (в ролята Ванеса Кърби).

Филмът отразява прочутите битки, неумолимата амбиция и изумителния стратегически ум на Наполеон като изключителен военен лидер и военен визионер.

Четирикратно номинираният за „Оскар“ Скот разкри, че е заснел филма само за 62 дни. „Обикновено подобен филм се снима за около 110“, разказа той. „Преди години открих, че осем камери са осем пъти по-бързи. Всеки отдел трябва да е в състояние да се справи с моята скорост. Актьорите не искат да чуят историята на живота преди всеки дубъл. Открих това още в началото. Един известен уелски актьор веднъж ми каза: „Обичам това, което правиш, защото се движиш толкова бързо“. Трябва да познаваш геометрията на сцената. Ако не го направиш, ще мине 3 часът следобед, преди да се завърти първият ти кадър.“

Ридли Скот

споделя, че страстта му към темата отчасти е породена от любовта му към Франция. Режисьорът си спомня, че като тийнейджър е посетил Сен Тропе по време на ваканция, „намазал се е със зехтин и е получил най-лошото слънчево изгаряне в живота си“. Той добавя: „Винаги съм харесвал френския начин на живот. Никога не съм забравил френските лета. Толкова много обичах Париж, че имам офис там. Първият ми филм „Дуелистите“ беше за Наполеон, макар че той не участваше в него“.

Режисьорът на „Блейд Рънър“ и „Телма и Луиз“ споделя, че подходът му към филма първоначално е бил визуален: „Има 400 книги за Наполеон, но аз съм дете, което гледа картинки. Когато гледаш картините на френския художник Давид, получаваш урок по история от картините“.

„Наполеон“ е по сценарий на Дейвид Скарпа. В останалите роли ще видим Тахар Рахим, Бен Майлс, Людивин Сание, Матю Нийдъм, Юсеф Керкур, Фил Корнуел, Едуард Филипонат, Пол Рис, Джон Холингуърт, Гавин Спукс, Иън Макнийс.

Филмът тръгва по кината на 22 ноември. Премиерата в България е 24 ноември.

Може да харесате още