Българският проект на Ана Китанова – на пазара за копродукции в Сараево

от Нощни птици

„Студ“ на Ана Китанова успя да влезе сред 11-те заглавия на СинеЛинк в рамките на 29-ия кинофестивал в Сараево, съобщават от екипа.

Това е и единственият български проект, попаднал в престижната селекция. Сценарият е на Илиана Китанова, който е базиран на сборника разкази „Огнено хоро“ на писателя Боне Русинов.

„В тазгодишната селекция има много разпознаваеми имена, но и дебютиращи автори на пълнометражни филми. СинеЛинк посреща наградените възпитаници на Сараевския филмов фестивал като Зейнеп Дилан Сюрен, Душан Касалица и Габриел Цафкас. Премиерите на предишни филми на значителен брой от авторите са се състояли на реномирани филмови фестивали, като например Ереник Бекири с филма „Ванът“, който е номиниран на филмовия фестивал в Кан за най-добър късометражен филм и печели наградата за най-добър късометражен филм на Европейския филмов фестивал в Лез Арк; Оливер Рудолф с „Fonica M-120“, който е номиниран за наградата Cinefondation на фестивала в Кан през 2021 г.; Мариус Олтеану с игралния си филм „Monstri“, чиято премиера е на Берлинале през 2019 г.; Катерина Горностай със „Stop-Zemlia“, чиято премиера е на Берлинале през 2021 г. СинеЛинк също така с вълнение ще посрещне нови и обещаващи автори от региона като Йосип Лукич, Джордже Войводич, Ана Китанова и Бригита Каняро“, пише в официалното съобщение.

Ана Китанова е дъщеря на директора на София Филм Фест Стефан Китанов – Кита и актрисата Илиана Китанова. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2013 г. Нейни курсови работи са отличени на Международния фестивал за късометражно кино „Lions“ в Истанбул. Работи като режисьор, асистент режисьор и сценарист.

„Студ“ е нейният дебютен проект в игралното кино.

Може да харесате още