Ще затвори ли Домът на киното? Стефан Китанов върна лентата назад

от Петя Славова

Съдбата на Дом на киното е под въпрос, след като Арт фест на Стефан Китанов (Кита) – Директор на „София Филм Фест“ съобщи, че се оттегля от пространството след 31 години работа в него.

В последния ден на май той върна времето три десетилетия назад, за да припомни за всички спомени около началото, когато е станал директор на Дома на киното, около фестивала и гостите, които постепенно са се превърнали в предани приятели.

Във фоайето в изложба бяха подредени архивни кадри от различните издания на феста, на които ясно се открояваха главните герои, замесени в това кино приключение.

„Минаха 31 години, но ние ще продължим под друга форма. Нещата, които правим, ще се случват в Дом на киното, защото това е Дома, а ние сме киното“, каза Кита и допълни: „Радвам се, че бяхме тук толкова години, но времето минава. Човек трябва да помисли как да продължи напред. Изключително благодарен съм за всеки миг, изкарал в Дом на киното с екипа му и с този на София Филм Фест.“

Последното 27-мо издание е посрещнало над 300 гости, а началото на историята е от края на април 1992 г. Тогава Кита и приятели свирят в подлеза на Плиска. Един ден минава проф. Александър Янакиев и му казва: „Кита, може ли да спреш да свириш за половин час, защото има конкурс за директор на Дом на киното и ние с Янко Терзиев смятаме, че ти си много подходящ.“

„Спряхме да свирим за малко“, спомня си Китанов. След две седмици става директор на Дом на киното. Първият фестивал, който прави е същата година, в края на август. Кръщават го с тогавашния екип „Световно кино в края на лятото“, като идеята е да се създаде филмово забавление за хората, които нямат възможност да отидат на почивка.

Година по-късно с Британски съвет се провежда знаменития Рок Фест. 1994 г. го повтарят. Събитието вече е голямо – Тони Палмър за първи път гостува в България.

1996 г. идва ред и на фестивала на Монти Пайтън, когато за първи път у нас гостува Тери Джоунс. „Толкова му хареса в България, че посещава страната ни още четири пъти в рамките на феста“, отбеляза Кита.

Кадри с екипа, различните трейлъри от филмовите издания – по-голямата част от които създадени със съдействието на режисьора Драго Шолев, филмите, които са продуцирани от „Арт Фест“, се прожектираха на фона на музиката на Кита с Петър Георгиев-Пешето от фестивалния бенд.

Директорът на СФФ не пропусна да спомене всички ключови имена в екипа от вече пенсионираната касиерка на Дом на киното Янка Митова, до Мира Сталева, която започва като разпоредител в Дома, за да стигне до директор на София Мийтингс. Тя поема щафетата от Калина Вагенщайн, която е на позицията в първите три издания. Кита не пропусна да спомене и програмните директори на Дом на киното Янко Терзиев, Владо Трифонов, Деян Статулов, Христо Христозов, Здравко Григоров, Стефан Прохоров.

И докато в началото фестивалните издания са с музикален контекст, то постепенно киното взима връх. Кита отреди специално внимание и на семейството му – жена му Илиана, която се грижи за израстването на дъщеря им Ана:
„Винаги са ме подкрепяли, а това беше много важно, защото отсъствах много, за да присъствам на фестивалите“. До него на важните събития са и родителите му.

От своя страна от Съюза на Българските филмови дейци успокоиха, че Дом на киното „винаги е бил и ще остане културна институция независимо от превратностите на времето. През последните повече от 30 години, Съюзът на българските филмови дейци винаги е отстоявал непоклатими критерии по отношение на репертоарната политика на Дом на киното“.

От СБФД уточняват, че ръководството е било изненадано от решението на „Арт фест“ да се оттегли от дългогодишното ползотворно сътрудничество, но са предприели незабавни действия и вече е обявена процедура за намиране на нов партньор, който да продължи да развива Дом на киното като културно средище. Определеният срок е до 15 юли, а междувременно от СБФД обещават да не се затваря киното в месеците юни и юли. Киносалонът ще продължи дейността си с едноседмично прекъсване за профилактика.

Също така стана ясно, че докато се намери подходящ партньор, който да продължи да развива Дом на киното в следващите няколко месеца то ще е под ръководството на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев.

„След новината за оттеглянето на „Арт фест“ от управлението, имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори. За радост това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от Purple Rain, компания зад която седят Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев“, пише в съобщение до медиите.

Тримата участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци конкурс за нов наемател на киното. Предвид краткото време за сериозен анализ на имота и нужните инвестиции е взето решение Purple Rain да поемe управлението и програмата на киното за следващите няколко месеца, време в което СБФД ще може да се подготви за провеждане на конкурс, който да определи новия наемател за следващите години.

„Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателите страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата.

Същевременно и Стефан Китанов потвърди, че София Филм Фест ще продължи да показва филмите си в Дом на киното. Новината, която съобщи снощи е, че най-новият филм на финландеца Аки Каурисмаки „Паднали листа“ вече е в програмата на 28-ото издание на София Филм Фест, като го нарече: „най-добрият филм от Кан“. Продукцията спечели отличието на журито на престижния кинофорум във Франция. Жанрът е романтична комедия и е любовна история между служителка в супермаркет и самотен и алкохолизиран работник.

Може да харесате още