„Барби“ между забраната и успеха

от Нощни птици

Още преди да се появи на голям екран „Барби“ изглеждаше проект, който ще донесе огромни приходи. Главните роли във филма са поверени на Марго Роби и Райън Гослинг, които разказват история за съзряването на добре известната кукла, пътуваща към реалния свят и изследваща своята идентичност.

По време на премиерата на филма режисьорката Грета Гъруиг заяви пред New York Times, че той е трябвало да бъде „забавен“ и че надеждата ѝ е обществото да се освободи от схващането, че определени неща са специално създадени за мъже или жени.

Филмът се появи по едно и също време с „Опенхаймер“ като филмовият сблъсък бе кръстен „Барбенхаймер“. Но именно той предизвика и не малко критики. Едната дойде от Япония, която не хареса използването на ядрената бомба за привличане на зрителски интерес.

В страни като Алжир, Кувейт и Ливан, пътят на „Барби“ също се оказа сложен. Държавите забраниха излизането му на екран.

В Алжир това стана три седмици след появата на екран. Министерството на културата поиска от киносалоните незабавно да изтеглят холивудския хит. Причината според управниците e, че филмът пропагандира хомосексуализъм и не отговаря на религиозните и културните вярвания на страната, съобщи официален източник пред информационна агенция Reuters.

Филмът е официално забранен за „накърняване на морала“, въпреки че след излизането му на екран прожекциите са се разпродават всеки ден.

В арабския свят се появиха критики относно социалните ценности на филма, като миналата седмица Кувейт забрани Барби, за да защити „обществената етика“.

Барби беше посрещната по-топло от лидерите на други държави, като например Обединеното кралство и Испания, където британският министър-председател Риши Сунак и испанското кралско семейство бяха снимани на разходка в киното, за да гледат филма.

Забраната беше очаквана от международните ЛГБТИ общности, въпреки че филмът не съдържа явни препратки към еднополови връзки или странни теми. Други страни от региона също са блокирали „Барби“.

Кувейт забрани филма поради опасения относно „обществената етика“, казаха служители. Министърът на културата на Ливан каза предния ден, че е поискал от властите да забранят „Барби“ за предполагаемо „насърчаване на хомосексуалността“, докато реториката срещу ЛГБТИ расте в една от по-либералните страни в Близкия изток.

Филмът все още не се прожектира в Катар, въпреки че няма официално съобщение по въпроса.

Въпреки запора в тези страни „Барби“ остава най-касовият филм на лятото и изпревари и „Супер Марио Брос“, а Марго Роби е получила богато възнаграждение в размер на 50 млн. долара хонорар и бонус от продажба на билети, твърди Variety. Изданието се позовава на свой източник, въпреки че от студиото Warner Bros. не са потвърдили новината.

Продукцията остава и най-успешна в историята на киното като заснета от жена. Затова и Грета Гъруиг също е получила добър хонорар за високия ѝ успех.

Въз основа на това продуцентите вече са взели решение да заснемат втора част на филма, предава The Sun, като се позовава на източник от филмовата индустрия. „Тази идея все още е на ранен етап, но е ясно, че шефовете искат да привлекат същия екип за продължението, който засне първата част“, допълва източникът без да уточнява детайли за сюжета в евентуалното продължение.

Може да харесате още