Румънската писателка Алина Нелега пристига в София

от Нощни птици

Шекспировата пиеса „Хамлет“ е пренаписана през погледа на Гертруда от румънската писателка Алина Нелега в романа „Облак с формата на камила“.

Срещата с авторката в София ще се състои на 6 септември в Къщата за литература и превод, съобщават от издателството „ICU“.

В събитието ще участват още авторката на превода Лора Ненковска, както и театроведката Майа Праматарова.

Романът е свързан с театъра, като наративът е изграден под формата на два монолога. Първият на майката, която вижда разрухата на неочаквано покосения от психична болест свой син и се чувства безсилна. Вторият е кратък – е финалът, който разказва изцяло друга история и е монолог на болния син.

Според издателите Нелега повдига въпроса за образа на майката в съвременното общество, за жената, която посвещавайки се на кариерата си, се отказва от присъщата си онтологична роля. „Текстът извежда на преден план болезнени дилеми в живота на съвременните жени не само в Румъния, но и изобщо в обществата на бившите комунистически страни“.

Алина Нелега е резидент в Къщата за литература и превод. По думите на издателите от „ICU“ тя е една от важните фигури в съвременната румънска драматургия, като с нейното име е свързана промяната на статута на драматурзите, а до голяма степен и разчупването на драматургичния език.

Следващите срещи на румънската авторка с българската публика са на 8 и 9 септември в рамките на Алеята на книгата в София.

Първият роман на Алина Нелега е „Последната вещица“, публикуван през 2001 г. Следва „Сякаш нищо не се беше случило“ през 2019 г., който е награден с приз за проза на списание „Обсерватор Културал“ и е преведен на френски.

„Облак с форма на камила“ излиза на румънски през 2021 г. Сред отличията, които печели, е наградата за женска литература „София Надежде“, наградата за белетристика на „Радио Ромъния Културал“, наградата на учениците за „най-любима книга на годината“, връчвана в рамките на големия Международен литературен фестивал в град Яш, Румъния.

Пиесите на Алина Нелега са преведени, играни, публикувани и награждавани на местно и международно равнище. Два пъти е носителка на театралната награда „Унитер“ за пиесите „www.nonstop.ro“ и „В задръстването“. Получава наградата „Европейски автор“ на Хайделбергския театрален фестивал за пиесата „Амалия диша дълбоко“.

Нелега е и артистичен директор на Националния театър в Търгу Муреш между 2012-2017. Преподава и ръководи магистърската програма по драматургия във Факултета по изкуства, в румъноезичната част на Университета в Търгу Муреш.

Може да харесате още