Денислав Стойчев с портрет на своето поколение в „Заедно за кратко“

от Нощни птици

„Заедно за кратко“ събира творби на младия документален фотограф Денислав Стойчев, направени в периода между 2010 и 2016 г. Времето съвпада с последните му години в гимназията в Ямбол и началото на следването му в София.

Денислав неизменно снима близкото си обкръжение „от приятели и техни приятели“, създавайки своеобразен портрет на своето поколение. Експозицията може да се види в Галерия Синтезис.

Наричани милениали или поколението Y – това са родените между средата на 80-те и края на 90-те години на ХХ век. „Не сме преживели комунизма и може би затова не сме такива бунтари като израсналите преди нас. Ние сме по-малко интровертни и обсебени от социалните мрежи от поколението след нас, но все пак отстояваме собствените си зони на комфорт. Това е нашият преход от детството към зрелостта, който съвпадна и с несигурния край на българския преход“, споделя авторът.

„Заедно за кратко“ не е нито етнографски проект за постсоциалистическия млад българин, нито пък антропологическо изследване на ритуалите на прехода от детството към света на възрастните. Без да го търси обаче, той е и едното, и другото. […] Това е документална фотография, запечатала състоянията на неосъзната свобода и тревога от участник, потопен изцяло вътре. Нещо като портретите, които затворник прави на другите в килията, без да е ясно дали тези образи изобщо ще оцелеят.

Светът на милениалите тук е представен като свят не на свръхиронични, а само на свръхчупливи същества. Проявите на нежност се редуват със самоубийствени пози. Кадрите почти винаги са правени в сумрак, но са изпълнени с ярки цветове. […] Съвременната пиета на момичето, държащо главата на своя спящ приятел на седалка в автобус, прегръщащи се на пода на апартамент с парти посред шумотевицата и обрамчени от коледни лампички, пуснати в лятото. И още, и още сцени на самодейно театрално всекидневие. Защото партито и пътуването са всекидневието на човека в този преход. Но също деликатността на телата на спящите в края на партито и на все още неможещите да заспят – уморени, но и свръхнапрегнати“, пише доц. Йордан Ефтимов в текст към фотокнигата „Заедно за кратко“.

За Денислав, също както за повечето представители на поколението Y, съзряването е период на непрестанно търсене и пътуване между „тук“ и „там“ – между големия и малкия град, между България и чужбина, а фотографията се превръща в неговия „щит, пропуск и спасение“.

„Свистенето на месеците и годините стана оглушаващо. Срещите ни се разредиха и бяха все по̀ за кратко. Пораснахме, раздалечихме се, професиите и новоизградените семейства обсебиха всекидневието. Носталгията може би не се роди постфактум, а присъстваше още тогава, във всеки изтичащ миг, когато натисках спусъка в страст да запазя частица от емоцията. А после, когато музиката затихна и компаниите се пръснаха, гонзо-фотографиите в архива ми узряха като самостоятелен проект“, пише Денислав Стойчев в предговора на книгата „Заедно за кратко“.

Проектът „Заедно за кратко“ е представен за първи път в платформата Bulgarian Photography Now, а през 2022 г. изложбата е показана в Българския културен институт в Братислава в рамките на Месеца на фотографията. Едноименната фотокнига, издадена от автора през 2023 г., може да бъде намерена в онлайн книжарницата на платформата за фотокниги ПУК!.

Денислав Стойчев

e документален фотограф, роден през 1992 г. в Ямбол. Живее и работи във Варна. Завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2015 г. В периода 2017 – 2020 г. работи като щатен фотожурналист в националния печат. Негови фотографии и текстове са публикувани в десетки български и международни медии, сред които The Guardian, Al Jazeera, Wall Street Journal, списанията National Geographic и Fisheye.

Денислав е автор на над десет самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в колективни изложби и фестивали като 32-рото издание на Месец на фотографията в Братислава (2022), Арт Старт в галерия Credo Bonum (2022), Международни фотографски срещи в Пловдив (2021), Memento Vivere – в програмата на ФотоФабрика в Националната галерия (2021) и Биенале ФОДАР (2013, 2015).

Участва в майсторски класове по документална фотография, организирани от New York Times и City University of New York (Ню Йорк, 2013) и фотографската агенция NOOR (Белград, 2015), фотографски работилници с Рикардо Касес (2019) и Стратос Калафатис (2022), организирани от галерия „Синтезис“, и майсторски клас по мултимедийна журналистика с Кенет Кобре, организиран от БГ Прес Фото (2011).

Печели наградата за най-добър млад фотожурналист от БГ Прес Фото през 2011 и 2013 г., а през 2022 г. е член на журито на конкурса. В периода 2014 – 2019 г. е сътрудник на Фондация БГ Прес Фото, където организира гостувания, изложби и работилници с фотографите Едуард Кийтинг, Скот Брауър и Акейша Джонсън. През 2021 и 2022 г. документира 27 доброволчески инициативи в цялата страна в сътрудничество с платформата TimeHeroes за изложбата „Ще участвам!“ с куратор Надежда Павлова, представена в галерия Doza (2022). Първата му фотокнига, „Заедно за кратко“, излиза през 2023 г.

Денислав Стойчев посвещава изложбата на своя ментор и приятел Цветан Томчев (1960 – 2023) – фотожурналист, преподавател и основател на конкурса БГ Прес Фото, който вдъхновява, мотивира и свързва голяма част от настоящото поколение фотожурналисти и документални фотографи в България.

Може да харесате още