Рисунки на Росен Рашев – Рошпака в галерия „Париж“

от Нощни птици

Новият сезон в галерия „Париж“ се открива с изложбата от рисунки на известния художник наивист Росен Рашев – Рошпака. Експозицията събира над двадесет негови рисунки както от предишни периоди, така и съвсем нови – специално направени за събитието.

Някои са нарисувани само с туш върху ръчно правена хартия, други са с акварел, трети са смесена техника, която включва и така характерното за Рошпака шиене и оконтуряване с конец.

В тези рисунки зрителите ще видят света, който авторът обитава. Това е неговият естествен вътрешен хабитат, който той населява със своите любими герои. А те са най-вече птици, врабчоци, ангели, по-малко хора и някой и друг добър звяр.

В този Рошпаковски балон кипи от взаимоотношения, всеки се е забързал в своя врабчов или ангелски свят, защото има важни дела да се вършат, а те са все добри – да се попее някъде, да се спаси някой, да се опази друг, да се обичат помежду си, да се нахранят, да се поразходят и така, докато се завихри една цяла вселена, в която Дедо Боже гледа най-отгоре и кима одобрително. Всичките пилета и животинки са с мъдър човешки поглед, гледащи с разбиране, мълчаливо разговаряйки.

Последните направени рисунки изобразяват врабчета, които обаче отдавна не са просто врабчета, а както Росен ги нарича – птицочовеци, които винаги нещо разказват на птичия си език, но някак и ние го разбираме. Ангелите също винаги присъстват, пазят, закрилят света, спасяват го и също като животинките мълчаливо наблюдават. Такъв е светът на Рошпака – не е сложен, просто е изпълнен с любов и доброта, какъвто и на нас ни се иска да бъде.

Росен Рашев

е художник, който отдавна се е утвърдил на художествената сцена, изградил е своето лице, извървял е своя път и сега вече може единствено щедро да раздава на хората от своята вселена, която извира от сърцето му.

Изложбата може да бъде видяна до 14 март.

Може да харесате още