Отблизо в „Ателие“-то на Любен Зидаров

от Нощни птици

В „Ателие“-то на Любен Зидаров ни въвежда неговият син – художникът Филип Зидаров, с изложбата, която подрежда в галерия „Нюанс“.

Творбите са подредени там от 13 февруари до 3 март. Експозицията е паралелна на мащабната ретроспектива „Сто години Любен Зидаров“, която може да се види в салона на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6.

С илюстрациите на художника, роден на 23 декември 1923 г., са израснали няколко поколения. Художникът, който си отиде на 3 януари 2023 г., рисува до края на живота си, като сред последните му творби са издание на „Хари Потър“.

Изложбата „Ателие“ е още една възможност да се запознаем (най-вече новото поколение), а възрастните да си припомним характерния почерк на твореца.

Изложбата събира от ранни негови рисунки от 50-те години на миналия век, комикса от 1960 г. „Островът на съкровищата“ до някои от последните му акварели.

Събитията са част от отбелязването на 100-годишнината на Любен Зидаров, за когото неговият син казва: “Изкуството не признава пенсиониране”, отбелязва Филип и допълва, че до последно баща му казвал, че не знае дали е станал добър художник.

Може да харесате още