Деца от България се срещнаха с Вим Вендерс

от Нощни птици

Деца от България се срещнаха с известния режисьор Вим Вендерс. Това стана на международен фестивал във Висбаден, Германия “A nous le cinema!” (“Киното е наше!”).

Децата от училище „Неофит Рилски“ в село Дерманци и от 81 СУ „Виктор Юго“ в град София представиха свои собствени филми пред знаменития режисьор, които ще могат да се видят и в София, на 20 юни, в рамките на стартиращия “Срещи с младото европейско кино” (20-25 юни).

Срещи на Младото европейско кино. Мария Дачева, Даниел Симеонов, Adrian Oeser/DFF

Седмото издание на форума във Висбаден се проведе на 5, 6 и 7-ми юни, в почти стогодишното кино „Калигари“. Българчетата бяха част от международната кинообразователна програма, създадена във Франция – „Киното, сто години младост“ (Le Cinéma, Cent ans de jeunesse), участие в който взеха две училищни паралелки от България.

Координатор на програмата, чиято цел е да организира неформални работилници по кинознание в учебната програма за България от 2016 г. е Сдружение „Арте Урбана Колектив“.

По време на фестивала във Висбаден.Снимка: Мария Дачева, Даниел Симеонов, Adrian Oeser/DFF

Освен срещата с Вендерс, българските ученици на възраст между 9 и 13 години, представиха филмите си пред пълна зала с ученици от 15 други държави. Освен внимателно подбрани откъси от филми на режисьори като Жан-Люк Годар, Аньес Варда, Абас Киаростами, Уанг Бинг, Кели Рейхард и много други, учениците заснемат и практически упражнения, които ги вдъхновяват за финалния им късометражен филм, представен пред международната публика.

С международния фестивал „Киното е наше!“ завършва работата през учебната година – над 1000 деца и младежи. Те се събират, за да гледат заедно филмите си, на голям екран. Всеки филм е последван от дискусия с младите автори, придружени от техните учители, ментори и координатори на програмата за съответната държава. Децата и младежите представят начина, по който са работили, разказват за опита си по време на реализацията на късометражния си филм.

Българчета показват филмите си във Висбаден.Снимка: Мария Дачева, Даниел Симеонов, Adrian Oeser/DFF

Останалите кинаджии в залата също имат много въпроси, които всеки задава на собствения си език – така в някои дни в залата могат да се чуят 7-8 различни езика. Културното и езиковото многообразие впечатляват участниците, а за някои от тях това е първото голямо пътуване, първата среща с други националности, а за някои от тях – дори и първото посещение в подобна кинозала, разказват организаторите.

Освен това, всяка година програмата има кръстник, който се среща с участниците по време на фестивала. През годините нашите ученици са се срещали с Аньес Варда, Жан Балибар, Матю Амалрик, Сандрин Бонер, а тази година специален гост беше режисьорът Вим Вендерс.

С над 400 деца и младежи, режисьорът и публиката гледаха откъс от “Париж, Тексас”, а след това коментираха визуалните мукачества с кинокритика и създател на кинообразователните програми във Франция Ален Бергала.

Може да харесате още