„Диада“ на Яна Титова е в конкурса на фестивала във Варшава

от Нощни птици

„Диада“ – вторият пълнометражен филм на Яна Титова, ще се състезава на Международния кинофестивал във Варшава. 39-ото издание на форума в категория „А“ ще се състои от 6 до 15 октомври.

Варшавският филмов фестивал принадлежи към списъка на 15-те най-реномирани кинофоруми в света. Създаден е през 1985 г. и стои редом до събитията от този ранг, провеждащи се в Кан, Венеция, Берлин, Локарно, Сан Себастиан, Карлови Вари, Токио, Москва, Мар дел Плата, Монреал, Шанхай, Кайро, Гоа и Талин. Режисьори като Ханеке, Вайда, Фархади, Шльондорф и Кешловски са представяли творбите си на него, съобщават от филмовия екип.

Филмът на Яна Титова е избран за секцията, фокусирана върху първи и втори игрален филм на автора, като освен режисьор тя е и сценарист на „Диада“. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. В края на май излезе официалният тийзър, а официалната кинопремиера за България предстои след броени месеци. Филмът ще бъде показан и на фестивала за българско кино във Варна „Златна роза“. Прожекцията ще е част от конкурсната програма и ще се състои на 25 септември.

В центъра на историята е Дида, 16-годишно момиче от малък град, което се стреми към сбъдването на голямата си мечта – да замине при майка си в Америка. Оказва се обаче, че проблемите ѝ са все повече, подкрепата липсва, а само няколко часа могат да преобърнат целия ѝ свят.

„Изключителна чест е за нас, че сме оценени на такова високо ниво, и че филмът ще бъде гледан редом до някои от най-любопитните продукции на новите световни режисьори. Нямаме съмнение, че „Диада“ ще докосне както критиката, така и публиката“, казват продуцентите на филма.

„За мен беше наистина важно да разкажа тази история за мечтата на един тийнейджър искрено, защото вярвам, че тя е универсална и актуална, без да е обвързана с време и място. „Диада“ не може да те остави безразличен“, казва Яна Титова.

Главната роля в „Диада“ е поверена на Маргарита Стойкова, която е на 19 години. В основния актьорски състав влизат и редица любими имена като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Георгиева. За ролята на най-добрата приятелка на Дида – Ива, е избрана Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално училище в София.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е на Мартин Балкански, с когото Яна Титова работи и по първия си пълнометражен филм „Доза щастие“.

Може да харесате още