Филмът за Воев е като вик за помощ

от Нощни птици

…Над площад, потънал в срам,
слепи художници рискуват.
Аз вече минах от там
слепи са, защото се срамуват.
Развей черен флаг,
на който пише без думи:
Мръсно ми е
в душата ми!
Не искам, не мога, не знам,
не мога, не знам, не искам,
не ми е до вашия срам,
разберете ме, аз не искам!
Не мисля дори,
че някога ще желая.
Тъмно. На тъмно,
на тъмно играя „живот“.
Аз имам
моето световъртене
в мен.

Димитър Воев

Филмът „Воев“ излиза на голям екран от 5 май из цяла България, в над 20 български града – в София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Велинград, Благоевград, Ловеч, Казанлък, Търговище, Перник, разказаха ни от екипа на продукцията.

Споменът за Димитър Воев – музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години на 20-и век е заснет елегантно и модерно. Основателят, вокалист и басист на групата „Нова генерация“ умира на 27-годишна възраст.

Плакат

Премиерата на филма беше на 26-ия София филм фест и залата на кино Люмиер беше препълнена с почитатели на Воев и Нова генерация. След прожекцията на сцената излязоха режисьорката Биляна Кирилова, за която това е дебют, продуцентът на филма Валерия Стойкова, сценаристът Неда Миланова, режисьорът по монтажа Емил Граничаров и директорът продукция Славиния Кацарска. „Благодаря ви много! Видяхте колко е дълъг списъкът с хора, помогнали всичко това да се случи. Благодаря на всички тях! Благодаря за музиката и вдъхновението, както и на всички фенове на Димитър Воев“, сподели продуцентът Валерия Стойкова от MatchPoint Productions. Фондацията „Димитър Воев“ на Петър Миланов беше представена от своя председател.

До този момент филмът „Воев“ е носител на Награда за най-добър български документален филм за 2022 г., Награда за най-добър режисьорски дебют на Master of Art Film Festival, както и Награда на публиката на Rhodope International Film Festival. Преди броени дни получи номинации за тазгодишните награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“.

Може да харесате още