Джони Деп може и да се завърне на борда в „Карибски пирати“

от Нощни птици

„Нямам голяма нужда от Холивуд, защото (там) настана странно време. Всеки иска да бъде себе си, но не може, защото трябва да се съобразява с правилата“. Така коментира Джони Деп бойкотирането му от Холивуд по време на гостуването на фестивала в Кан, където представи филма „Жана Дю Бари“. Именно с тази продукция на 76-ия кинофорум в Palais des Festivals се отбеляза и неговото реабилитиране в киното.

Сега на хоризонта пред 60-годишната звезда отново се появява възможност да се завърне към „Карибски пирати“. Такава идея подхвърли пред People негов близък.

„Всичко е възможно“, казва източникът пред изданието. „Ако това е правилният проект, той ще го направи.“ И макар да не се уточнява дали Деп ще нахлупи отново шапката на Джак Спароу, в статия на The New York Times се отбелязва, че Disney „сякаш се опитва да отвори вратата“ за ново сътрудничество с актьора.

Слуховете за евентуално завръщане към ролята на капитан Спароу идват малко повече от година след спорния съдебен процес за клевета срещу бившата съпруга на Деп – Амбър Хърд. Седемчленното жури достигна до присъда, която до голяма степен беше на страната на Деп, въпреки че 37-годишната Хърд спечели един от трите си насрещни иска.

Само преди година, представител на актьора коментира пред People, че слухът за предполагаемо завръщане към франчайза, е „фалшив“.

Продуцентът на сагата Джери Брукхаймър каза пред британския вестник The Times в интервю (публикувано, докато Деп все още беше в съда по делото си за клевета срещу Хърд), че екипът му работи по „два сценария за „Карибски пирати“ – един с (Марго Роби) и един без нея“. Що се отнася до евентуалното участие на Деп, 79-годишният Брукхаймър казва: „Не на този етап“, но „предстои решение в бъдеще“.

Въпреки че различни източници от Холивуд имаха противоречиви мнения за това дали кариерата на Деп ще се възстанови след процеса, бивш изпълнителен директор на Disney заяви: „Абсолютно вярвам, че след присъдата „Пирати“-те са готови за рестартиране с Джони като капитан Джак на борда. Просто има твърде много потенциални боксофис съкровища за един любим герой, дълбоко вкоренен в културата на Disney.“

Деп получи номинация за „Оскар“ за ролята на Джак Спароу в оригиналния филм „Карибски пирати: Проклятието на черната перла“ от 2003 г. Неговите хитови продължения излязоха през 2006, 2007, 2011 и 2017 г.

От друга страна в обширна статия Variety проследява сложния период, през който преминава в момента компанията Disney. От една страна филмовото студио притежава изключителните способности да устои на промените, които оказват влияние върху филмовата индустрия, и е добре подсилено от арсенала, който притежават като Marvel, Lucasfilm и Pixar.

В същото време Variety не пропуска да отбележи, че са налице отчайващи примери, които носят загуби на студиото в размер на десетки милиони долари като римейка на класиката от от 1989 г. „Малката русалка“, който драстично не оправдава очакванията. Подобна е съдбата и на „Elemental “ – оригинална история, която се опита, но не успя да възстанови магията на Pixar. Не е пропуснат и провала на наскоро излезлия „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“, инвестиция от близо 300 млн. долара, която е един от най-почитаните франчайзи в киното, но изглежда вече няма същото влияние върху днешната публика. На хартия тези филми сякаш имаха всички предпоставки за огромни хитове, но някак си искрата на Disney този път липсваше, що се отнася до запълването на местата в киносалоните.

Ако не се случи чудо – или внезапно нарастване на интереса „Пазители на галактиката Vol. 3“ изглежда ще бъде най- печелившия филм на студиото за годината с 835 млн. долара. За първи път от 2014 г. насам (с изключение на поразените от пандемии 2020 и 2021 г.) Disney няма да има филм, който да достигне 1 млрд. долара.

Важен факт е, че филмовото студио все още изпреварва конкуренцията по отношение на пазарния дял, като владее 37% от приходите в индустрията (Universal е близо до тях с 31%). Но продажбите на билети за произведените филми са по-скоро земни, особено в сравнение с последната година преди COVID, когато Disney представи рекордните седем филма, които през 2019 г. преминаха границата от милиард долара.

В много случаи рецензиите за последните премиери също не бяха забележителни, като критиците бяха особено язвителни към „Ант-Мен и Осата: Квантомания“ и открито поставиха под въпрос необходимостта от пето приключение на „Инди“. Зрителите, обаче се оказаха по-благосклонни, като дадоха на тези филми прилични оценки в Rotten Tomatoes и CinemaScore.

Но понижените финансови резултати предизвикват още един въпрос в компанията по отношение на нейната стратегия да предоставя по-висок производствен бюджет от този на съперниците си с идеята да достигне до по-добър успех в боксофиса. В миналото тези бюджети са оправдани с филми, които с лекота надхвърлят 1 милиард долара в световен мащаб. Но в днешния касов пейзаж, подобни стъпки са по-рискови, тъй като китайските долари вече не са гаранция поради напрежението със Запада и променящите се вкусове, уточнява изданието и допълва, че не трябва да се забравя и ситуацията в Русия, която някога е била важен пазар, а сега е напълно отрязана от холивудските филми след нахлуването в Украйна. В резултат на това международният боксофис се е превърнал в сянка на предишното си аз, а това има сериозни последици за рентабилността на Disney.

Може да харесате още