Франция обожава Джони Деп, той скромничи: „Някакъв селянин от Кентъки да играе Луи XV!“

от Нощни птици

С възторжени 7-минутни овации публиката в Кан посрещна актьора Джони Деп. 76-ото издание на фестивала се откри с филм с негово участие.

Звездата влезе в образа на крал Луи XV във филма „Графиня дьо Бари“ и с този образ се завърна на голям екран след като три години не е изпълнявал главна роля. Той беше отстранен от франчайза „Фантастични животни“ и отблъснат от големите американски студия покрай дългата съдебна битка с бившата си съпруга Амбър Хърд. Но в Европа отношението към него е различно. Актьорът едва сдържаше сълзите си, докато публиката в Южна Франция го посрещна с така продължителни аплодисменти.

Преди да мине по килима в Кан, актьорът от „Аризонска мечта“ и „Новият Дон Жуан“ общува с насъбралите се негови фенове, предаде Variety.

Режисьор на продукцията е Майвен льо Беско, която изпълнява и главната женска роля. Героинята ѝ е жена от работническата класа във Франция през XVIII век, която се издига в обществото и става любовница на крал Луи XV. В поддържащия актьорски състав влизат Пиер Ришар, Ноеми Лвовски и Мелвил Пупо.

„Графиня дьо Бари“ предизвиква полемика много преди премиерата в Кан. Наложи се директорът на фестивала Тиери Фремо да защити появата му на тазгодишното издание и той я коментира с пресата преди премиерата. „Не знам какъв е имиджът на Джони Деп в САЩ. Честно казано, в живота си имам само едно правило: това е свободата на мисленето, свободата на словото и на действията в рамките на закона. Ако на Джони Деп беше забранено да играе във филм или филмът беше забранен, нямаше да сме тук и да говорим.“

Фремо допълни, че за избора на актьор трябва да питат не него, а режисьора на продукцията – Майвен: „Ако има човек на този свят, който изобщо не се е поинтересувал от този много рекламиран процес, това съм аз. Не знам за какво става въпрос. Освен това се интересувам от Джони Деп като актьор“.

Деп и Майден, Кан 2023

От своя страна Деп отхвърли обвиненията срещу него като ги нарече „абстрактен шепот“. Той добави: „По-голямата част от това, което сте прочели за живота ми през последните пет години, е фантасмагорично, една ужасяващо написана измислица.“

Актьорът не пропусна да обсъди и достойнствата на филма „Жана дю Бари“, ден след представянето му. За ролята той играе изцяло на френски език. „Първият ми въпрос към Майвен беше: „Може би искаш да пробваш с французин?“ разказа пред журналисти той и допълни, че очевидно решението на режисьорката е доста смело, след като е избрала „някакво селско момче от Кентъки да играе Луи XV.“

„Жана дьо Бари“ ще търси разпространение в САЩ по време на фестивала, но Деп е в Кан да събере финансова подкрепа и за биографичния филм за италианския художник Амедео Модиляни.

Той коментира и несигурното си бъдеще в киното, като обясни, че се чуди на използването на думата „завръщане“ по отношение на кариерата му. „Всъщност не съм ходил никъде“, и допусна, че може би хората са спрели да му се обаждат от страх.

Деп коментира и въпрос дали се чувства бойкотиран от Холивуд: „Трябва да нямаш пулс, за да не се почувстваш по този начин. Разбира се, когато те помолят да се оттеглиш от филм заради твърдения, носещи се във въздуха, наистина се чувстваш малко бойкотиран.“

Той все пак добави, че не мисли за Холивуд. „Нямам голяма нужда от Холивуд, защото (там) настана странно време. Всеки иска да бъде себе си, но не може, защото трябва да се съобразява с правилата.“

Кан забрани публичните протести тази година, което принуди критиците на Джони да пренесат възраженията си онлайн. В навечерието на фестивала журналистката Ив Барлоу – за която се твърди, че е приятелка на Хърд – стартира кампания в социалните мрежи, наречена #CannesYouNot. С това тя обвинява събитието, че служи за „подкрепа на насилниците“. Барлоу публикува снимки на Деп редом с изображения на Харви Уайнстийн, Роман Полански и Жерар Депардийо, които са редовни участници в Кан през изминалите години.

Може да харесате още