Емил Басат за „Радостите и тегобите на българската бохемистика“

от Нощни птици

„Радостите и тегобите на българската бохемистика“ разказва Емил Басат, а представянето на книгата е на 18 декември от 18.00 часа в Чешкия център. За книгата ще говори д-р Тиха Бончева.

„Новата ми книга е опит да представя в портрети-анкети (проведени по интернет) най-добрите български бохемисти. Тя е моментна снимка – без претенции за изчерпателност, и на българо-чешките културни контакти.

Отново използвах случая живите участници да разкажат за онези, които не са между нас, без чието дело картината на бохемистиката ни щеше да е непълна. Това е книга – признание в любов към Чехия и чешката култура“, споделя Емил Басат.

Културният журналист и литературен критик Емил Басат ще представи в Чешкия център новата си книга с анкети, която издаде тази година издателство „Парадигма“.

Емил Басат ни предлага образи и наблюдения на български преводачи и бохемисти, картографира историята на бохемистиката в България.

Емил Басат е роден в София. Завършва българска филология в Софийския университет и си сътрудничи от 60-те години с редица културни издания. Прави портрети – анкети на най-известните български преводачи от старото поколение.

Може да харесате още