Филм с Килиън Мърфи открива Берлинале

от Нощни птици

Филм с участието на Килиън Мърфи – Small Things Like These – ще открие тазгодишното издание на Берлинале. Прожекцията е на 15 февруари. Режисьор е Тим Милантс (WIL, De Patrick, The Responder), който вече е работил с Мърфи по третата серия на Peaky Blinders, предава Deadline.

Филмът разкрива истини за ирландските т.нар. перални „Магдалена“ – ужасяващи приюти, управлявани от римокатолически институции от 20-те години на XIX век до 1996 г., уж за да поправят „пропаднали млади жени“.

Действието се развива по време на Коледа през 1985 г., когато отдаденият баща и търговец на въглища Бил Фърлонг (Мърфи) открива поразителни тайни, пазени от манастира в неговия град, както и някои шокиращи истини за себе си.

Берлинале разкрива пълния състав на панорамата, форума и поколенията с нови филми на Нейтън Силвър, Леван Акин, Андре Тешине и Брус Лабрус.

Документален филм с разказ на Мартин Скорсезе и романтичен трилър с Кристен Стюарт са включени във форума.

74-тото издание на Берлинале се провежда от 15 до 24 февруари. По-рано тази седмица бяха представени пълните състави на панорамата, форума и поколенията.

Журито на конкурсната програма се ръководи от Лупита Нионг’о.

Почетното отличие „Берлинале камера“ тази година ще бъде присъдено на германския режисьор Едгар Райц, както ще бъде представен и новият му филм Filmstunde_23.

Творческият директор на фестивала Карло Шатриан нарича Райц „един от най-влиятелните автори на своето поколение, чието творчество остава в историята на киното“.

Едгар Райц е заснел над 50 игрални, документални, експериментални и телевизионни филма. Автор е на книги и текстове по филмова теория.

От българска страна ще бъдат представени звездата от „Диада“ – Маргарита Стойкова, която ще участва в 27-ото издание на European Shooting Star. Тя е сред десетте изгряващи звезди в тази секция.

Филмовият проект на Севда Шишманова „Парчета живот“ за атентата на летище Сарафово пък попада в селекцията за Berlinale Co-production Market.

Може да харесате още