Филми от Кан гледаме на София Филм Фест

от Нощни птици

Най-новото кино, попаднало в селекцията на 76-ия фестивал в Кан, може да се види и у нас през март месец в рамките на София Филм Фест.

28-ото издание на най-големия международен форум у нас включва творби на Марко Белокио, Хирокадзу Корееда и Аличе Рорвахер.

„Отвлечен“

на Марко Белокио е истинската история на едно еврейско момче – през 1858 година папските власти в Болоня го отвличат от семейството му. Фанатизираните членове на инквизицията вярват, че родителите ще „пожертват“ тайно покръстеното от бавачката му дете и се възползват от шанса да дадат урок на еврейската общност. Момчето е отгледано като яростен привърженик на католицизма и приема мисията да бъде свещеник. Майсторът режисьор Белокио създава завладяваща политическа криминална история, която разкрива тиранията, фанатизма и злоупотребата с власт в Католическата църква.

Кадър от „Отвлечен“. Снимка: София Филм Фест

„Чудовище“

е творба на прочутия японски майстор Корееда, отличена с приза за най-добър сценарий в Кан 2023 и наградата Queer Palm, която проследява отношенията между една майка, загрижена за сина си, и училищното му обкръжение. Докато историята се разкрива пред зрителите през погледите на майката, на учителя и на детето, истината за странното поведение на момчето постепенно излиза наяве… Подобна история може да се случи навсякъде по света – разказите на Корееда са изпълнени с топлина, усет към човешкото несъвършенство, с разбиране и състрадание.

„Химера“

на Аличе Рорвахер пренася действието в Тоскана през 80-те години на ХХ век и проследява влюбен англичанин, който ограбва исторически артефакти в Италия с помощта на странна банда мошеници. Творбата е ексцентрична фентъзи комедия за изгубената любов: бъбрива, шумна и празнична, в специфичния, разпознаваем стил на режисьорката – сюжетът е изпълнен с живот и с герои, които се бият, пеят, крадат и премахват с лекота „четвъртата стена“, за да се обърнат директно към зрителите.

Кадър от „Химера“. Снимка: София Филм Фест

Главната роля е поверена на младия, талантлив британски актьор Джош О’Конър, а освен номинация за „Златна палма“ „Химера“ получи приза за най-добър филм на фестивала във Валядолид през октомври 2023, както и наградата на публиката за най-добър филм на фестивала в Сао Пауло, ноември 2023.

Може да харесате още