109 години от първата прожекция в България

от Нощни птици

109 години от първата прожекция на български филм ще бъдат отбелязани на 13 януари в Дома на киното.

„Подбрали сме филми, които безспорно се отличиха с постижения през изминалата 2023 година на фестивалите за игрално кино „Златна роза“ и документално и анимационно кино „Златен ритон“, коментират организаторите от Националния филмов център (НФЦ).

Програмата включва:

Награденият анимационен филм от „Златен ритон“ 2023 г. – „Следа“. Режисьор е Аспарух Петров, който рисува страховете на млад писател, който разбира, че жена му е бременна.

Кадър от „Следа“. Снимка: НФЦ

„Тихо в снега“, получил наградата за късометражен филм на „Златна роза“. Поетично заснет, филмът на режисьора Стефан Ганов споделя тихите емоции между майка и син и емоционално наситеното им сбогуване.

Кадър от „Стъпки в снега“. Снимка: НФЦ

„Киноекстремисти“ проследява трънливия път на пионерите в българското кино. Документалният филм на Боя Харизанова подрежда перипетиите им и онагледява стремежите им да снимат въпреки многото жертви, които им се налага да направят. Филмът получи награда на Националната филмотека в рамките на фестивала „Златен ритон“, 2023.

Кадър от „Киноекстремисти“. Снимка: НФЦ

В честването на празника ще се включат и останалите арт кина в София – „Одеон“, „Г8“, „Евросинема“, сцена „Дерида“, „Влайкова“, както и „Lucky Дом на киното“ в Пловдив, ФКЦ – Варна.

Всички прожекции са със свободен вход.

Може да харесате още