Франция приключи с #MeToo срещу сексуалното насилие: Люк Бесон няма да бъде съден за изнасилване

от Нощни птици

Висшият апелативен съд на Франция отхвърли искането за възобновяване на делото за изнасилване срещу режисьора Люк Бесон, като по този начин сложи край на едно от най-значимите дела в рамките на движението #MeToo срещу сексуалното насилие в страната, предава The Guardian.

Холандско-белгийската актриса Санд Ван Рой обвини Бесон, режисьор на филмите „Петият елемент“ и „Леон“, че я е изнасилил по време на двугодишна връзка с прекъсване, и подаде жалба срещу него през май 2018 г.

Прокурорите прекратиха делото през февруари 2019 г., като се позоваха на липсата на доказателства. След като Ван Рой повдигна нови обвинения, апелативният съд прекрати и това дело през май миналата година.

Касационният съд на Франция, която е последната инстанция по наказателни дела, написа, че „няма причина, която да оправдава обжалването“ на предишните решения, съобщава информационната агенция AFP.

„Касационният съд реши да не разглежда жалбата ми, което означава, че френската съдебна система отново отказва да разгледа доказателствата по това дело“, заяви Ван Рой в Twitter.

„Ще продължа да разглеждам тези дела и ще подам молба до Европейския съд по правата на човека“, допълни тя.

Адвокатът на Бесон, който отрича твърденията, заяви, че решението слага край на всички процедури от последните пет години, които са признали клиента му за невинен.

Люк Бесон призна, че е имал връзка с Ван Рой, която е имала второстепенни роли във филмите му „Такси 5“ и „Валериан и градът на хилядите планети“.

Първоначалната жалба на Ван Рой за изнасилване е от май 2018 г. Подадена е часове след срещата й с Бесон, а два месеца по-късно актрисата подава друга жалба за други предполагаеми изнасилвания и сексуални посегателства.

Още три други жени са повдигнали обвинения в сексуален тормоз срещу Бесон, но режисьорът отрича и тях.

Люк Бесон е известен с връзките си със значително по-млади от него жени. Режисьорката Майвен льо Беско, с чийто филм „Жана дю Бари“ (с участието на Джони Деп) се откри тазгодишният кинофестивал в Кан, има връзка с него, когато тя е на 15 години, а той – двойно по-възрастен от нея. Бесон се жени и за Мила Йовович – която е главната героиня в „Петият елемент“, когато актрисата е на 21 години.

В момента режисьорът е женен за Виржини Сила, която е на 51 години, а той е с 13 години по-възрастен от нея.

Може да харесате още