И звездите в Холивуд готови за стачка, сред тях Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс, Бен Стилър

от Нощни птици

Малко след като се възстанови от COVID пандемията, Холивуд е изправен пред поредна трудност покрай стачката на хората в киноиндустрията.

Членовете на Гилдията на филмовите актьори са готови на стачни действия, ако преговорният им комитет не постигне споразумение за нов договор с големите холивудски студия.

Президентът на SAG-AFTRA – актрисата Фран Дрешър, публикува видеопослание с актуална информация за преговорите, в което уверява членовете, че се водят „изключително продуктивни преговори, които са фокусирани върху всички ключови въпроси“.

Посланието ѝ обаче не е одобрено от голяма част от актьорите, които призовават SAG да не се съгласи със сделка, която не представлява всички техни искания. Вече над 300 актьори са подписали писмо, адресирано до Ръководството на SAG-AFTRA и преговорния комитет, което се разпространява и за което се твърди, че е изпратено до ръководството. В него актьорите изразяват своята загриженост от идеята, че „членовете на SAG-AFTRA може да са готови на жертви, които ръководството не е готово да направи“.

„Надяваме се, че сте чули посланието ни. Това е безпрецедентна повратна точка в нашата индустрия и това, което би могло да се счита за добра сделка в други години, сега просто не е достатъчно“, се казва в писмото, цитирано от Rolling Stone. „Смятаме, че през последното десетилетие заплатите ни, занаятът ни, творческата ни свобода и силата на нашия профсъюз бяха подкопани. Трябва да обърнем тези тенденции.“

Сред звездите, подписали посланието са Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс, Рами Малек, Нийл Патрик Харис, Джулия Луис-Драйфус, Бен Стилър, Ейми Шумър, Ейми Полър и др. Те заявяват, че са готови да стачкуват. В същото време отбелязват, че подобен ход не е за предпочитане, защото затруднява много хора и никой не иска това да се случи.

Членовете на организацията засягат редица въпроси, включително минимално заплащане, остатъчни възнаграждения, които отчитат ръста на стрийминга, здравеопазване, пенсии и регулиране на начина, по който се използват кадрите в процеса на кастинга.

В писмото се изтъкват и страховете и опасенията на членовете относно използването на изкуствения интелект. Сред изискванията е да има гаранция, че хората ще бъдат компенсирани, когато това, което са създали се използва за обучението му.

„Искаме да знаете, че по-скоро бихме стачкували, отколкото да направим компромис по тези основни въпроси, и вярваме, че ако се съгласим на по-малко, бъдещето на нашия съюз и занаят ще бъде подкопано, а SAG-AFTRA ще започне следващите преговори с драстично намалено влияние“, пишат още актьорите в писмото.

През май Гилдията на американските писатели обяви стачка, след като не успя да договори споразумение с холивудските студиа. Членовете на WGA изразиха гласно своите опасения относно условията на труд в цялата индустрия, включително много от тях, очертани и подкрепени от членовете на SAG. При тях също въпросът за изкуствения интелект се превърна в широко обсъждана тема и основен спорен въпрос.

Гилдията на филмовите актьори излезе на стачка за последно през 2000 година. Актьорите могат да се присъединят към протеста на Гилдията на сценаристите в САЩ, които са в протестни действия от 2 май.

Може да харесате още