Харисън Форд в Кан с последната си роля в „Индиана Джоунс“

от Нощни птици

Харисън Форд беше сред най-очакваните звезди в Кан. Актьорът пристигна на международния кинофорум за премиерата на „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“. Участието му в известната поредица става 15 години след като той за последен път взе емблематичните камшик и шапка и влезе в образа на приключенеца-археолог.

Новият филм, в който участват още датският актьор Мадс Микелсен и Фийби Уолър-Бридж от британската телевизионна драма „Fleabag“, е петият от поредицата и първият, който не е режисиран от Стивън Спилбърг, уточнява Variety. Този път режисьор е Джеймс Манголд, познат с работата си в „Пълно ускорение“, „Лоугън“ и „Върколакът“.

Филмът беше посрещнат с интерес от зрителите, дошли на булевард „Кроазет“. Сред преминаващите по червения килим звезди, за да го видят първи, бяха британският режисьор Стив Маккуин и актьорът Чарли Хийтън, допълва Reuters.

Видимо развълнуван, 80-годишният Форд получи почетна награда за своята филмова кариера преди премиерата. Той беше придружен от съпругата си Калиста Флокхарт. „Казват, че когато си на път да умреш, виждаш как животът ти минава като на лента. А аз току-що видях как животът ми мина пред очите“, каза звездата пред публиката, сред която беше и главният изпълнителен директор на Disney Боб Игър.

Харисън Форд и Калиста Флокхарт в Кан, 2023

Филмът получи петминутни овации. Първите отзиви бяха като цяло положителни, като списание Total Film заяви, че във филма има „носталгично, старомодно усещане“. В петата и последна част, чието действие се развива през 1969 г., Индиана Джоунс тръгва да търси реликва, която може да променя времето. Добре познатият герой е придружаван от кръщелницата си, изиграна от Уолър-Бридж, и трябва да се изправи срещу героя на Микелсен – служител на НАСА, който е бивш нацист.

За първи път Форд изиграва археолога, който пътува по света, за да издирва артефакти, страхувайки се от змии, през 1981 г. Актьорът вече заяви, че това ще бъде последното му участие в поредицата.

Плакат на Индиана Джоунс

През 2016 г. стана ясно, че се подготвя проект за пета част, като премиерната дата беше отлагана. Филмът следва „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“ от 2008 г., който получи смесени отзиви.

Франчайзът „Индиана Джоунс“, създаден от Джордж Лукас, е поне толкова известен, колкото „Междузвездни войни“ и събра близо 2 млрд. долара в световния бокс офис с първите четири филма. Той вдъхнови и телевизионна поредица „Хрониките на младия Индиана Джоунс“.

Според мнението на критиката, публикувано във Variety, „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ притежава нужното количество „безмилостен“ екшън, но трудно може да се сравни (и изобщо не става дума да надмине) гениално поставената „Похитителите на изчезналия кивот“.

Изданието припомня, че продукцията идва след четири десетилетия на скъпоструващи холивудски екшъни, обхващащи поредици като „Бързи и яростни“, „Мисия: Невъзможна“, „Терминатор“, „Лара Крофт“, „Трансформърс“, последните филми за „Бонд“ (да не говорим за космическите опери на Марвел). Също така важен факт е, че Спилбърг и Лукас все още са на борда като изпълнителни продуценти.

Работата на Джеймс Манголд получава по-скоро положителна оценка. Той е обявен за талантлив драматург на менстрийма, умеещ да борави с фантастичната артилерия на блокбастъра. Благодарение на неговите качества, филмът показва компетентна занаятчийска работа, но също така не е пропуснат и факта, че не предоставя много вълнуващи моменти.

Манголд слага началото с продължителен пролог, чието действие се развива в Германия в края на Втората световна война, в който Инди, изигран от умело обезсмъртения Харисън Форд, се опитва да се сдобие с копието на Лонгин (ножът, с който е прободен Христос, за да се докаже, че е мъртъв), само за да научи, че въпросното острие е фалшиво. Именно намирането на тази реликва е в центъра на сюжета.

Що се отнася до идеята, че реликвата дава възможност за прескачане във времето, изданието подчертава, че филмът се превръща в неосъзната метафора на това – продукцията иска да върне времето, за да завърши любовната връзка на зрителя с ролята, която превърна Харисън Форд в звезда. Поне абстрактно, според изданието, това е постигнато, чак до емоционалната схема на трогателния финал. В същото време изданието допълва, че дори и да е пресъздаден екшъна от миналото, възвръщането на тръпката се оказва много по-трудно.

Може да харесате още