Клеопатра постави рекорд за нисък рейтинг

от Нощни птици

Проектът за Клеопатра – „Queen Cleopatra“ породи противоречиви отзиви още преди пускането му в Netflix. Повод стана избора на тъмнокожата Адел Джеймс в образа на кралицата.

Адвокат Махмуд ал-Семари изрази мнение, че така се „заличава идентичността на Египет“, тъй като според специалисти-археолози, кралицата е била гъркиня и съответно „светлокожа“. Правозащитникът допусна, че проектът се опитва да „популяризира афроцентристкото мислене.“

Адел Джеймс също коментира ситуацията като заяви, че който не харесва кастинга, не е необходимо да гледа продукцията.

„Кралица Клеопатра“ е продуцирана от Джейда Пинкет-Смит. Netflix застана зад проекта и го защити с тезата, че споровете за произхода на владетелката продължават.

Документалната драма обаче се оказа една от най-неодобрените заглавия на стрийминг платформата. Forbes дори уточнява, че по-нисък резултат не е постиган до този момент.

Според изданието, рейтингът в Rotten Tomatoes, събиращ ревюта, e изненадващо нисък, а зрителското одобрение е едва 2% на базата на 5000 мнения и 11% от страна на критиката при направени 9 ревюта. В IMDB, рейтингът също стои на дъното с оценка 1/10.

Клеопатра е родена в Александрия през 69 г. пр.н.е. Наследява баща си Птолемей XII през 51 г. пр.н.е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр.н.е.

По повод самоличността ѝ се водят отдавна спорове, тъй като майка ѝ не е известна и може да е както египтянка, така да е била и от друга част на Африка.

В проекта на Netflix се проследява живота на египетската кралица, която управлява в продължение на 21 години, но самата тя слага край на живота си.

Разочарованието у феновете идва предимно от това, че ако проектът има претенции за документалност, то той трябва да е и по-достоверно изграден. Други специалисти смятат, че освен липсата на автентичност, актьорските изпълнения също са неубедителни.

Може да харесате още