Хората на изкуството в България излязоха на протест

от Нощни птици

На фона на сключената сделка между актьори и големи студии в Холивуд, и хората на изкуството в България излязоха на протест. Те се събраха днес точно в 12:00 часа пред Министерството на културата с искания да се увеличи процентът, който държавата отделя за бранша, и той да стигне 1% от БВП, като в момента е едва 0.4% – най-нисък за страните в ЕС.

Под наслов „Народ без култура е народ без бъдеще“ десетки демонстрираха недоволството си от отношението на държавата към сектора, като протести имаше и в други градове на страната.

В София сред демонстрантите беше и Христо Мутафчиев – председател на Съюза на актьорите (САБ), който заяви, че актьорите са готови за национална стачка и може да бъдат затворени театрите.

Творците се събраха в уречения час и с лозунги „Не е срамно да помислите и за културата“, „Помислете за хората в театъра“ тръгнаха към Народното събрание с настояване за законови промени.

Настояват за достойно възнаграждение и ясни политики, свързани с опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри, фолклорни ансамбли и театри.

Те поискаха среща с премиера акад. Николай Денков, но вместо него при тях слязоха Тома Биков от ГЕРБ и Ивайло Вълчев от ИТН.

От сектора искат гарантиран бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма, осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, „за да спре унижението, на което са подложени всички работещи в сектора“.

Сред изискванията е и гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

Организатори на протеста са: Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Съюз на артистите в България (САБ), Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Може да харесате още