Time обяви Тейлър Суифт за личност на годината

от Нощни птици

„Да се избере един човек, който да представлява осемте милиарда души на планетата, не е лесна задача. Ние избрахме човек, който олицетворява радостта. Някой, който носи светлина на света.“

Това каза Сам Джейкъбс, главен редактор на списанието, в предаването Today по NBC. „Тя беше като времето, тя беше навсякъде.“

Суифт победи осем други финалисти, които бяха обявени в предаването тази седмица, включително крал Чарлз III и Барби, предава The New York Times.

„Постиженията на Суифт като артист – в културен, критически и комерсиален план – са толкова многобройни, че изброяването им изглежда почти безпредметно“, пише списанието.

Суифт стана водеща в много медийни заглавия през 2023 г., отчасти заради изключително популярното си турне Eras Tour, което се оказа твърде голямо за Ticketmaster, излизането на презаписа на албума ѝ „1989“ от 2014 г., който счупи рекордите по продажби, и връзката ѝ с Травис Келси.

Суифт се превърна и в обект на академичен и (още повече) журналистически интерес: Харвардският университет ще предложи курс по „Тейлър Суифт и нейният свят“, а Gannett, най-голямата верига вестници в САЩ, назначи специален репортер, който да се занимава само със Суифт.

Time присъжда титлата на „индивида, групата или концепцията, които са оказали най-голямо влияние върху света през предходните 12 месеца“.

Стартирала като маркетингов трик през 20-те години на миналия век, наградата продължава да предизвиква фанфари, докато седмичните печатни списания се борят да останат актуални.

Миналата година, когато Русия нахлу в Украйна, списанието присъди отличието на Володимир Зеленски, президент на Украйна, и на „духа на Украйна“.

През 2021 г. списанието обяви Илон Мъск за човек на годината. „С едно движение на пръста му фондовият пазар се издига или замира“, написа тогава списанието.

През 2020 г. на корицата бяха Джоузеф Р. Байдън и Камала Харис – тогава новоизбраният президент и новоизбраният вицепрезидент, а през 2019 г. това беше активистката за климата Грета Тунберг.

През 2018 г. призът беше за Джамал Хашоги, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул, и други журналисти. Предходната година титлата отиде при „нарушителките на мълчанието“ – жени, които излязоха напред, за да обвинят влиятелни мъже в сексуален тормоз и посегателства.

А през 2016 г. победителят беше новоизбраният президент Доналд Джей Тръмп, когото списанието нарече „президент на разделените американски щати“.

Исторически избор

Лицата на годината невинаги са били безспорни. През 1938 г. Time избира Адолф Хитлер, а списанието дава съмнителната чест на Йосиф Сталин два пъти – през 1939 и 1942 г., припомня изданието.

През 1972 г. списанието избира „неправдоподобното партньорство“ на президента Ричард М. Никсън и неговия съветник по националната сигурност Хенри Кисинджър.

В други случаи списанието избира обикновени граждани. През 1969 г. Time дава отличието на „Средните американци“, отбелязвайки ги за това, че продължават да се молят в държавните училища в разрез с Върховния съд на САЩ.

Близо 40 години по-късно списанието поставя огледало на корицата на списанието и обявява „Вие“ за личност на годината за 2006 г. А в други случаи това изобщо не е личност. През 1982 г. имаше „машина на годината“: компютърът.

Може да харесате още