Свърши стачката на актьорите в Холивуд

от Нощни птици

Членовете на Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радиоартисти (SAG-AFTRA) гласуваха за ратифициране на договора си, с което официално сложиха край на най-дългата трудова битка в историята на Холивуд.

Договорът беше одобрен със 78% гласове „за“. Избирателната активност беше 38% за продължение от три години.

„Този договор е огромна победа за работещите изпълнители и бележи началото на нова ера за индустрията“, заяви Фран Дрешър, президент на профсъюза, в послание до членовете.

SAG-AFTRA прекрати 118-дневната си стачка срещу големите студии на 8 ноември, след като постигна предварително споразумение. Споразумението все още трябваше да бъде ратифицирано, за да се сложи официален край на стачката.

Ако членската маса го беше отхвърлила, стачката вероятно щеше да бъде възобновена, уточнява Variety.

Сделката предвижда 7% увеличение на минималните ставки през първата година от договора и 40 млн. долара остатъчен бонус за актьорите в стрийминг предавания. Също така се предвижда и първата в историята защита срещу използването на изкуствен интелект за възпроизвеждане на изпълнения.

Съгласно споразумението актьорите трябва да дадат съгласието си да бъдат възпроизвеждани, а предвиденото използване на изпълнението с изкуствен интелект трябва да бъде описано в „разумно конкретни“ условия.
За някои актьори езикът не е достатъчен, за да разсее опасенията им, че ще бъдат заменени от изкуствен интелект. Договорът не забранява на студиите да обучават изкуствен интелект върху образите на актьорите, за да създават „синтетични“ изпълнители, които не приличат на нито един реален актьор.

Профсъюзът искаше да си даде право на вето върху такова използване, но студиите отказаха, като се съгласиха само да уведомят профсъюза. Сделката също така предвижда, че ако някой „синтетичен“ изпълнител включва разпознаваема черта на лицето на реален актьор, този актьор трябва да даде съгласието си за това използване.

Дънкан Крабтрий-Ирланд, главният преговарящ на профсъюза, прекара голяма част от последните няколко седмици в отговаряне на опасенията на членовете относно разпоредбите за изкуствения интелект. Той многократно призна, че споразумението не е „перфектно“, но твърди, че това е най-добрата сделка, която профсъюзът може да сключи с наличните лостове.

„Постигнахме споразумение точно в момента, когато имахме най-голямо влияние в този процес“, каза той. През цялото време на стачката Дрешър твърдеше, че профсъюзът трябва да намери нов източник на приходи, за да компенсира актьорите, които се появяват в стрийминг платформите. В един момент профсъюзът искаше 500 млн. долара годишно, които щяха да дойдат от такса от 57 цента за всеки абонат на стрийминг.

Профсъюзът не се доближи до тази сума, но получи новия остатъчен бонус от 40 млн. долара, който е по модела на подобна сделка, предоставена на Гилдията на американските писатели.

Сделката осигурява 75% бонус за актьорите, които се появяват в най-гледаните предавания, създадени за стрийминг. Други 25% – или около 10 млн. долара през първата година – ще отидат във фонд за разпределение на бонуси за успех, който ще разпределя парите по-широко между актьорите в други стрийминг предавания.

Профсъюзът искаше целият бонус да отиде във фонда, но се съгласи на 25%. Фондът ще се управлява съвместно от съюза и студиите. Ръководителите на съюза заявиха, че ще дадат приоритет на добавянето на повече средства във фонда при бъдещи преговори.

Сделката включва също така разпоредби относно прослушванията със самозапис, онлайн платформите за кастинг и прическите и грима, пригодени за различни актьори, наред с много други разпоредби.

SAG-AFTRA обяви стачка на 13 юли, след като преговорите с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти се провалиха. Актьорите се присъединиха към WGA, като по този начин за първи път от 1960 г. насам стачкуваха и актьори, и сценаристи.

Покрай недоволството на хората от бранша Холивуд спря голяма част от проектите си. Актьорите не участваха в рекламирането на продукциите. По-голямата част от тях не посещаваха и филмови фестивали. И всичко това в период, в който киноиндустрията се опитва да се възобнови от периода преди COVID пандемията.

Може да харесате още