Светлин Русев със Софийската филхармония като солист и диригент

от Нощни птици

Тази вечер е концертът на цигуларя Светлин Русев със Софийската филхармония, на който той ще бъде диригент. В програмата ще прозвучат произведения от Йохан Себастиан Бах – Концерт за цигулка в сол минор BWV 1041 и Концерт за цигулка в ми мажор BWV 1042, Франц Шуберт – Рондо за цигулка и струнен оркестър в сол мажор D438, и Пьотър Илич Чайковски – Струнен секстет „Спомен за Флоренция“ в ре минор, оп. 70.

Обичаният български виртуоз Свелин Русев се завръща в сезона на Софийската филхармония като солист и диригент на програма, съчетаваща блестящи произведения за цигулка, съобщават от филхармонията. Те припомнят, че от 2000 г. насам Русев е ръководил и дирижирал различни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Южна Корея, Япония и Швеция. Като камерен музикант той се е изявявал с партньори като Мюнг-Вун Чунг, Жан-Ив Тибодо, Йорам Сон, Петер Франкъл, Ралф Готони, Жан-Марк Лоисада, Бертран Шамайо, Жан-Филип Колар, Антоан Тамести, Максим Рисанов, Гари Хофман, Готие Капуисон, Жан Ванг, Франсоа Льо Мал, Пол Майер, Николай Знайдер и Нин Фън. Репертоарът му варира от барокова до съвременна музика.

Светлин Русев е професор във Висшия национален институт по музика и танц в Париж и изнася майсторски класове в цял свят. Той е артистичен съветник и резидентен артист на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе и е бил артистичен съветник на Софийската филхармония.

Може да харесате още