И Тим Бъртън се изказа против ИИ: „Взима“ душата ви!

от Нощни птици

Him Too

Известният режисьор Тим Бъртън също не се изказа ласкаво за твърде силното влияние на изкуствения интелект (ИИ) върху съвремието и сравни използването му за имитиране на характерния му стил с „нещо като робот, който отнема човечността ви, душата ви“.

Вдъхновяващият автор, който стои зад филмите „Едуард Ножиците“, „Булката труп“ и „Бийтълджус“, направи коментара по време на интервю за британския вестник The Independent.

Той се позова на статия на Buzzfeed, в която е използван изкуствен интелект, за да се пресъздаде герой на Disney, сякаш е в някой от филмите му.

„Не мога да опиша чувството, което ти дава подобно събитие“, каза Бъртън. „Напомни ми за поверието в някои култури, които смятат снимката за „отнемане на душата“.

Според режисьора, който е и аниматор, някои от изображенията с изкуствен интелект са „много добри“ примери като „Замръзналото кралство“, „Цар Лъв“, „Спящата красавица“ и „Малката русалка“, но добави, че „това, което прави, е да изсмуква нещо от теб“.

„Изсмуква нещо от душата или психиката. Това е много обезпокоително, особено ако е свързано с теб. Това е като робот, който ти отнема човечността, душата.“

Контекст

Потенциалните последици от използването на изкуствен интелект са сред основните въпроси, които движат продължаващите стачки на актьорите и сценаристите, които спряха производството в Холивуд.

Актьорският съюз SAG-AFTRA, който представлява около 160 000 членове, стачкува от юли. Гилдията се опасява, че изкуственият интелект ще доведе до много по-малък брой заети актьори в бъдеще, а темпото на промяна в технологията е едно от нещата, които спъват преговорите със студията, заявиха експерти пред CNN през юли.

Сценаристите също са загрижени за въздействието на ИИ, макар че сценаристът Джон Аугуст заяви пред изданието по-рано тази година, че искането за регулиране на ИИ „е едно от последните неща“, добавени в списъка на профсъюза, но че това е „очевидно въпрос, който тревожи сценаристите“ и трябва да се реши сега, а не когато контактът им отново се завърже след три години. Тогава, каза той, „може да е твърде късно“.

Бъртън е бил на ден и половина от завършване на снимките на „Бийтълджус 2“, продължението на култовата му класика, когато стачката на актьорите е спряла продукцията, каза той пред The Independent.

Може да харесате още