Има нещо гнило в Шотландия, или в детайли за „Убийството на една дама“

от Нощни птици

В мрачен и неприветлив замък в Шотландия ни отвежда Антъни Уин с романа „Убийството на една дама“.

Книгата е от 1931 г., преиздадена като част от поредицата на Британската библиотека.

Уин е сред най-популярните британски писатели на криминални романи преди век. Дори Дороти Л. Сейърс го определя като „блестящ в разрешаването на привидно нерешими загадки“. Авторът, чието истинско име е Робърт Макнеър Уилсън, е майстор на невъзможните убийства в заключена стая. Негов основен персонаж е доктор Юстъс Хейли – детектив аматьор. Между другото, Уин също е лекар, специалист по кардиология.

Героят му Хейли участва в 27 от неговите романи, като за най-успешен се смята именно „Убийство на една дама“.

Замъкът Дуклан се издига на мрачно и неприветливо място в подножието на шотландските планини. Той става сцена на едно жестоко убийство. Жертвата е госпожица Мери Макгрегър, сестра на господаря на замъка. Тя е загинала от ужасна рана, която ѝ е била нанесена в собствената ѝ спалня. Вратата на стаята обаче е заключена отвътре, прозорците също са затворени. Как е възможно някой да проникне тук и да я убие?

По-озадачаващо обаче е друго – Мери е обичана и уважавана от всички, помагала е на толкова много местни хора. Кой въобще би поискал да я убие? Доктор Хейли, който е повикан да установи смъртта ѝ преди пристигането на полицията, не може да намери логичен отговор на този въпрос. Много са странните обстоятелства около смъртта на Мери, а единствената следа на местопрестъплението е една люспа от риба.

Прекаленият светец и Богу не е драг. В процеса на разследването се оказва, че Мери далеч не е била толкова добра и мила. Постепенно става ясно, че тя е била егоистична, жестока и се е опитвала да налага волята си по безпрекословен начин. Никой от семейството ѝ не смее да признае това и като че ли никой не знае нищо за белега на гърдите ѝ, резултат от жестока рана отпреди доста години. Междувременно нови необясними убийства допринасят за все по-зловещата атмосфера в замъка. Разследващите полицаи стигат до задънена улица и макар че първоначално отказват помощта на доктор Хейли, са принудени да признаят поражението си.

Антъни Уин подрежда безкрайно интригуващ пъзел с много изненадващи обрати, особено завладяващ поради личните драми на всеки от героите. Любов, гордост и ревност се смесват с невероятен резултат, покачвайки още повече напрежението. Убийствата са шокиращи и напълно необясними, затова уплашените жители от местното село са убедени, че те са дело на зловещи водни създания, дебнещи в близкия залив. Единствено доктор Хейли разсъждава най-трезво и има шанс да разкрие невидимия убиец и да разгадае тайните, дълбоки като залива Лох Файн.

Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно след края на Втората световна война. Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. В случая това е Мартин Едуардс, който разказва любопитни подробности за автора, според когото интересните престъпления се извършват от хора, водещи напълно безукорен живот.

Антъни Уин

с истинско име Робърт Макнеър Уилсън (1882 – 1963) е роден в Глазгоу. Има разностранни интереси към медицината, историята и политиката, дори се кандидатира за представител на либералната партия в парламента. Макнеър Уилсън има издадени произведения на различни научни, най-вече медицински теми, както и в областта на историческата наука, особено за периода на френската революция. Пише и биография на Наполеон.

Писането е основното занимание на Уилсън. В продължение на близо 30 години той е кореспондент на „Таймс“ в областта на медицината. Има рубрика със забавен тон в друг вестник, „Сънди Пикториал“, пише и разкази за няколко издания. Все пак най-голяма популярност му носят неговите криминални романи.

Общо 45 романа в този жанр допринасят за успеха на Антъни Уин. Сред тях най-известни са случаите, разследвани от доктор Юстъс Хейли. Последният роман на Уин излиза през 1950 г. и оттогава името му постепенно е забравено. Допреди няколко години, когато Британската библиотека започва да преиздава най-популярните истории на доктор Хейли. Така те са преоткрити и оценени възторжено от почитателите на класическия британски криминален роман.

Може да харесате още