Иван Владимиров изследва любовта в новия български филм „Чума“

от Нощни птици

„Чума“ е новият филмов български проект, който ще се появи съвсем скоро в кината. Това обещават авторите от Мирамар филм, стоящи зад продукции като „Дзифт“, “LOVE.NET”, „Вездесъщият“ и телевизионния сериал „Порталът“.

Действието връща към началото на 19-и век, но филмът отива извън историческия жанр. Разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешките морални ценности и първични инстинкти на фона на пандемична обстановка.

Любовта в различните ѝ измерения, намира водеща роля на фона на чумата в домовете и душите на хората. А последната е изпитание, което плаща всички сметки на съседи, приятели, врагове, бащи и майки. Изправя и двама млади пред огромни предизвикателства, немислими за съвременните им връстници. В ролите са талантливите Матей Мичев и Евелина Бибова.

В новия филм, режисиран от Иван Владимиров, участват както утвърдени актьори, така и съвсем нови за българското кино лица. Главната роля е поверена на Свежен Младенов, като във филма участват още Велислав Павлов, Добрин Досев, Любомир Бъчваров, Станислав Пеев и Людмила Сланева.

Сценарият е дело на проф. Боян Биолчев, който използва за вдъхновение разказа на Йордан Йовков „През чумавото“ и наред с многопластовите си философски послания, предлага сюжет, който ангажира и държи в напрежение, а зрителите лесно могат да се идентифицират с персонажите.

„Чума“ е заснет за 25 дни в района на село Каменица, като екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков възстановява полуразрушени къщи, за да създаде декора за дома на чорбаджията, селска кръчма, манастир и др. Във филма има множество каскади с коне и камили, пожар и масови сцени.

Иван Владимиров е сърежисьор на „Кецове“, а за последния си филм „Сцени от живота на една актриса“ печели наградите за сценарий и режисура на фестивала „Златна роза“ във Варна.

Може да харесате още