Пътуващият „Jazz в цялата страна“ ще е в Бургас от 28 до 30 юли: a must!

Срещаме се с историята и съвремието на джаза в Бургас във второто издание на пътуващия фестивал на Jazz FM „Jazz в цялата страна“

от Нощни птици

Събитията са на 28, 29 и 30 юли при вход свободен на Открита сцена „Охлюва“, в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и в созополския Арт клуб „Мишел“

Четири събития в трите фестивални дни на „Jazz в цялата страна“ са посветени на важни подробности от историята на бургаската джаз сцена и ще срещнат публиката с най-ярките творци в нейното съвремие от 28 до 30 юли. В програмата, организирана от радио Jazz FM, са концерт, джемсешън, два разговора с музикални изпълнения и др. Те ще бъдат съпътствани от представянето на снимки от държавни и частни архиви, а за първи път ще бъде показана и изложба със студентски джаз плакати, създадени в съвместен проект на Националната художествена академия и радио Jazz FM. Две от събитията ще се предават на живо в ефира на радиото, а други две ще бъдат записани за излъчване. Водещи ще са програмният директор на Jazz FM Светослав Николов – автор на инициативата и на програмата, и Таня Иванова – и двамата – обичани водещи в ефира на радиото. Пътуващият фестивал на Jazz FM „Jazz в цялата страна“ има за цел да срещне аудиторията на радиото с артистите на местата им, където те творят и вдъхновяват своята публика, а също и да издигне нивото на джаз културата из страната. Във второто издание техен партньор е Община Бургас. Линк към Фейсбук събитието: Джаз в цялата страна 2023 | Facebook.

Jazz FM представя творците на Бургас във второто издание на пътуващия фестивал „Джаз в цялата страна“ – Jazz FM

Jazz FM Програма Бургас

Началото на фестивала на Открита сцена „Охлюва“ на 28 юли в 18 ч. ще представи излъчваното на живо предаване на Jazz FM за клубен джаз Jazztronica. Водещият DJ Mr. Moon – Младен Димитров подготвя сет, в който той ще свири на перкусии, а колегата Владислав Мирчев – на бас китара.

В 19 ч. започва концертът „Jazz в цялата страна“, в който ще чуем младите дарования на Бургас и пазителите на традицията на оркестровото дело. Първи на сцената ще излязат учениците на вокалния педагог Мишел Дийн в Националното училище по музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ Мария Вандева, Иванжелина Трендафилова, Моника Миткова, Светлина Наумова. Ще чуем изпълненията и на най-младата участничка – 12-годишната Яна Праматарова, която с нетърпение очаква да започне своята подготовка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Те ще свирят джаз стандарти и вокализирани версии на инструментални пиеси. Отлично подготвени и фантастични певици, те неизменно печелят призови места на конкурсите, на които се явяват – Националният конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора, конкурса за изпълнение на джаз стандарти и евъргрийни Evergreen Fest в София, Младежки джаз фест – София. Миналата есен останахме възхитени от тяхното представяне в програмата на Plovdiv Jazz Fest.

Вокалният педагог Мишел Дийн и нейните ученици: джазът развива таланта, открива света – Jazz FM

Част от учениците са участвали и в концерта за честването на Янко Миладинов с Бигбенда на БНР.

С обич и признателност: млади таланти от цялата страна поднесоха с Бигбенда на БНР песни на Янко Миладинов в концерт за 80-ата му годишнина – Jazz FM

Традицията на оркестровото дело в Бургас пазят „Биг бенд Бургас“ с диригент Анастас Камиларов, които ще изпълнят джаз стандарти, а солисти ще бъдат учениците от класовете по поп и джаз пеене в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Аглая Тодорова (вокален педагог – Соня Пулева) и Мария Вандева, и Яна Праматарова. Специален участник ще бъде видният бургаски барабанист Асен Хайдутов.

Двама възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ днес продължават следването си в Консерваторията в Грьонинген в Холандия. Стела Михайлова (вокал) и Михаил Михайлов (китара) основават там FromAroundCollective със своите български колеги Неделчо Нинов (тромбон), Марина Михайлова (тенор саксофон), Теодор Тошков (барабани). В тяхната вечер на „Jazz в цялата страна“ гост ще бъде контрабасистът Красимир Зафиров. Програмата им е с джаз стандарти: със суинг, блус и с баладично звучене.

Финалът на концертната вечер ще ознаменува отдаването на почит към две важни за България творчески личности, родени в Бургас и допринесли за културното развитие на региона и на страната – създателя на „Златният Орфей“ Генко Генов, роден на този ден преди 95 години, и актьора Апостол Карамитев, век от чието рождение отбелязваме през 2023 г. Мими Николова ще изпълни две свои песни заедно с възпитаника на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Самуел Ефтимов на пианото. През 1958 г. нейната звезда изгрява с песента „Замълчи, замълчи“, увенчала финалната сцена от филма „Любимец 13“ с участието на Апостол Карамитев и Гинка Станчева, а през 1965 г. в нейно изпълнение първа награда на първото издание на „Златният Орфей“ (тогава „Песни за българското Черноморие“) печели „Калиакра“ с композитор Ангел Заберски, роден в бургаския край – в Малко Търново.

В интервютата на водещите Таня Иванова и Светослав Николов между изпълненията ще представят музикантите, ще запознаят публиката и слушателите на Jazz FM с културния живот в Бургас, ще представят културната инфраструктура, ще разкажат за джаз историята на града, ще отбележат постиженията на възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Ние в публиката ще научим повече за съорганизирания от общината фестивал „Джаз в Бургас“ с артистичен директор Маргарита Димова-Манова и за развитието на младите дарования в школата на Асен Хайдутов Music Rooms, както и какви са акцентите от програмата на „Велека кайт и джаз фест“ в Синеморец с медиен партньор Jazz FM.

Незабравими мелодии създадоха неповторимо преживяване на четвъртото издание на „Велека кайт и джаз фест“ с Мими Николова и Михаил Йосифов – Jazz FM

За първи път на този концерт ще се покажат снимки от историята на джаз живота в града, съхранявани в Държавен архив – Бургас и в частни колекции, а също и джаз постери на студенти от Националната художествена академия, създадени в съвместен проект с Jazz FM.

Маестро Антони Дончев и Маргарита Радинска със „Златен век“ от Министерството на културата – Jazz FM

Музикалното наследство на театралният композитор, работил с Леон Даниел Кирил Дончев ще бъде поставено в центъра на първото от две матинета – разговори с музикални изпълнения в бургаската библиотека на 29 юли от 11 ч. В първата част на „Джаз историята на Бургас и региона“ Кирил Дончев ще разкаже за работата си като композитор в местния театър, както и за духовия оркестър на града, на който той е ръководител в определен период. Синовете му Антони Дончев (пиано) и Георги Дончев (контрабас) ще импровизират върху негови творби, както и върху произведения на композитора и оркестров ръководител, автора на Химна на независимостта Георги Шагунов, чието дело продължава Кирил Дончев. Срещата ще е с участието на изследователката и писателка Румяна Емануилиду, която е радетел за съхраняване на историята и развитие на традицията. Тази среща ще бъде записана и излъчена по Jazz FM.

Съботният ден ще завърши с пряко предаване на джемсешъни от Арт клуб „Мишел“ в Созопол, станал прочуто място за срещи на джазмени и културни хора през годините. На сцената в 21:00 ч. ще излязат участниците в събитията от фестивала Мими Николова (вокал), Самуел Ефтимов (пиано), Младен Димитров (перкусии), Владислав Мирчев (бас китара) и всеки желаещ да се присъедини.

„Музиката е в мен“, сподели Мими Николова на водена от Светослав Николов среща концерт на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ – Jazz FM

Заключителното събитие от „Jazz в цялата страна“ в Бургас ще бъде на 30 юли, в неделя, от 14 ч. – отново в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Втората част на разговорите с музикални изпълнения „Джаз историята на Бургас и региона“ ще е посветен на „Златният Орфей“ и песенното му наследство. Мими Николова, в акомпанимент на Самуел Ефтимов ще представи първата песен, отличена на национален конкурс – „Калиакра“, спечелила „Златният Орфей“ през 1965 г. На живо и на запис публиката ще чуе още песни, които Мими Николова представя на този форум. От първото издание са още: аранжираната отново от Ангел Заберски „Към Слънчев бряг“ (с текст на Николай Цонев) и „Първата среща“ (м. Иван Стайков, т. Захари Петров). На следващата година Мими поднася „Всяко лято“ (м. Иван Стайков, т. Богомил Гудев), „Спомен от лятото“ (м. Иван Стайков, т. Захари Петров) и „Легенда за Варна“ (м. Иван Стайков, т. Димитър Гочев), а през 1971 г. – „Кръговрат“ (м. Димитър Вълчев, т. Петър Караангов). Тя ще почете Апостол Карамитев със „Замълчи, замълчи“. В концерта ще прозвучат още хитовете на Мими Николова „Вечерен сняг“ от Иван Теофилов (драматург в театъра в Бургас) и „Двата бряга“ (с текст на родения в Малко Търново и работил в Бургас Борис Априлов) и „Миговете идват изведнъж“ от заснетия недалеч от там първи български музикален филм „Бягство в Ропотамо“ на Рангел Вълчанов. Мими Николова ще изпее и две незаписвани от нея песни по стихове на родената в Бургас Росица Николова: „Ние пак сме влюбени“ и „Сянка“. Още една бургаска връзка ще е участието в проекта на родената в този град и също възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Даниела Матева-Станкова като вокален треньор на Мими Николова. Тази музикална среща-разговор отново ще бъде записана за последващо излъчване по Jazz FM.

Гледайте Мими Николова в предаването „Нощни птици“:

Първото издание на пътуващия фестивал на Jazz FM „Jazz в цялата страна“ миналата година се проведе във Варна, а в него са представени 13 проекта с участието на 26-има артисти от областите Варна и Добрич. Можете да видите преките излъчвания във Фейсбук тук: първи ден, втори ден.

Може да харесате още