Иво Димчев с турне по света и у нас

от Нощни птици

Ексцентричният актьор и музикант Иво Димчев стартира международното си турне от днес, като първа негова спирка е Амстердам. Той излиза на сцената на театър Frascati, а на 18 януари ще излезе на сцената на музикалния фестивал Eurosonic Noorderslag, провеждащ се всяка година в нидерландския град Грьонинген, съобщават от екипа на изпълнителя.

Четиридневното събитие включва музикален фестивал, конференция с участието на представители от музикалния бизнес по цял свят, както и раздаването на наградите Music Moves Europe Awards. 38-ото издание на музикалния форум се очаква да бъде посетено от над 40 000 души.

Оттам Иво Димчев заминава за САЩ, където на 22 януари ще е специален гост на Hotel Café в Лос Анджелис. Там ще представи своя спектакъл. На 2 февруари и на 3 март гастролира в кабаре „Оазис“ в Сан Франциско – нощен клуб за театър и пърформанси. Американското турне на Димчев продължава от 15 до 25 февруари в експерименталния и независим театър LaMaMa в Ню Йорк.

На 19 март артистът се връща в София, в клуб „Строежа“

„Богатият му глас може да стопи всяка защита и предразсъдък“, пише през ноември 2023 година Джия Курлас в „Ню Йорк Таймс“. Във „В Ада с Исус“ Димчев задава своите неудобни въпроси, които сам описва като изкуствени дилеми, върху които повечето хора никога не биха се замислили. Целта е да провокира въображението на зрителите. Паметник на Марина Абрамович или на Мадона е по-добре да има във „Вашингтон скуеър парк“? Кое е по-важно за едно шоу – добра музика, добра хореография или добра история? С кого бихте правили секс – Байдън, Путин или Далай Лама? „Дори и да не задавам пряко въпроса на публиката, знам, че те вземат решения в главата си. Не задълбаваме повече от това, не искам. За мен е важно да покажа целия спектър на посоките“, разказва Димчев пред американското издание.

Снимка – IGM

По време на представлението му в Joe’s Pub в Ню Йорк сред публиката е и милиардерската наследница Анита Дърст, филантроп в областта на изкуствата и основател на платформата Chashama, която помага за предоставянето на неизползвани недвижими имоти за спектаклите на независими артисти, разказват от екипа на Димчев.

„Никога не съм чувала някой да пее по начина, по който той го прави, и да използва тялото си, за да предаде емоция. Той мигновено преобразява същността ти“, казва Дърст.

През април Иво Димчев подготвя и първата си изложба в Ню Йорк. Решил е да вкара картините си в чисто нов спектакъл, по който вече е започнал работа. От години той твори автопортрети, които подписва със специален печат и телефонния си номер. През пролетта участва и в третия сезон на сериала „Съни бийч“.

Може да харесате още