Блус дуото Šareski-Jovanovic – в Пловдив, София и Велико търново

от Нощни птици

Блус дуото Šareski-Jovanovic пристига у нас за три концерта в Пловдив, София и Велико Търново. Турнето им у нас стартира на 18 януари в 21.00 часа в Пловдив в Bee Bop Café, ул. „Гладстон“ 1.

Ден по-късно музикантите свирят в Залата на „Гьоте-институт“, на ул. „Будапеща“ 1 в София и на 20 януари са в Клуб „Мелон“, на ул. „Независимост“ 21 във Велико Търново.

Георги Шарески и Марко Йованович, двама от най-оригиналните европейски джаз инструменталисти с корени от Балканите (и опит и въображение, които ни отвеждат към американския блус, Бъркли, Берлин, Западна и Северна Африка), отново са в България. В София – за втори път като дуо, а в Пловдив и Велико Търново – премиерно.

Снимка: Аларма Пънк Джаз

Георги Шарески

съвсем не е непознато име на слушателите на „Аларма“. Той гостува за първи път в София именно по покана на „Аларма“ със супергрупата си Skopje Connection (с Джиян Емин – валдхорна и пиано и Лука Акуино – тромпет) през ноември 2011 г., като същата година, малко преди това (през септември), представи триото и на уърлд мюзик форума „Без граници“ в Балчик. В албумите на Шарески (още в онези ранни години) срещаме ключови музиканти от световната сцена – Фраческо Бердзати (когото гледахме и на Варненския джаз фестивал миналия юли), Ури Гурвич (който няколко години по-късно направи дебют на лейбъла Tzadik на Джон Зорн с Петър Славов на контрабаса), Оливер Йосифовски (създателя на „Любойна“ и първи басист на „Фолтин“), Ернст Райзехър и др. Част е и от авангардния колектив No Lands Man (страничния проект на музикантите от Fish In Oil, също стари приятели на „Аларма“) заедно с Джиян Емин, Дейв Уилсън, Войно Диздар (клавириста на Рамбо Амадеус) и др. Завършил е китара и композиция в Бъркли Колидж, негов преподавател е самият Дейвид Тронзо, а през последното десетилетие живее между Скопие и Берлин, където свири и записва с музиканти като Борис Бел (Германия), Александър Петров (Северна Македония), Антти Виртаранта (Финландия) и др.

Марко Йованович

е музикант със сръбски корени, роден в Мюнхен през 1978 г., и е сред топ виртуозите на хармониката в Европа към днешна дата. Създател е на Harmonica School Berlin (https://harmonica-school-berlin.com ), a сред влиянията си посочва наистина богата палитра музиканти от цял свят – от Хауърд Леви до Абдел Гадир Салим от Судан, от Литъл Уолтър, през пакистанската певица Абида Парвийн, до Йехуди Менухин, от Шабан Байрамович и хеви метъла до Рави Шанкар. През годините е бил част от различни блус-рок формации – Lars Vegas & The Love Gloves, Little Sam Lud (с американския китарист Райън Донахю), дуо с Bluesrudy от Германия. В „балканския блус“ се впуска преди няколко години заедно с хърватския китарист и автор на песни Бранко Галоич, а африканските му приключения включват турнета със сахрауи дивата Марием Хасан от Западна Сахара (до самия край на живота й през 2015г.) и концерти с групата Afrikadelle.

Съвместният албум на двамата е Big Love.

Турнето се организира от „Аларма Пънк Джаз“ и е част от новата съвместна серия на „Аларма“ в партньрство с „Гьоте-институт – България“, фокусирана върху съвременни авангардни и ъндърграунд музиканти, които живеят и творят в Германия.

Може да харесате още