„Фантомът на операта“ – призрачната приказка от Андрю Лойд Уебър – препълни НДК

от Нощни птици

Мрачната история за мистериозен образ, обитаващ като сянка парижката опера и дирижиращ случващото ѝ се на сцената и зад нея, е написана като роман през 1910 г. от Гастон Льору.

„Фантомът на операта“ изключително бързо вдъхновява автори, които пресъздават готическата атмосфера на сцената и на екрана. Именно на този роман е базиран и известният мюзикъл на британския композитор Андрю Лойд Уебър, известен още с „Евита“, Котките“, „Исус Христос суперзвезда“.

„Фантомът на операта“ се оказва най-посещаваната му творба на Бродуей, играна 35 години.

Мащабният спектакъл пристигна и у нас, като билетите за първите представления в зала 1 на НДК свършиха изключително бързо и се наложи организаторите да съдействат за още допълнителни представления до 21 април, които също се играят пред пълна зала дори и на втори балкон.

Тежка завеса в синьо кадифе се вдига, за да даде началото на емблематичния спектакъл с добре познат сюжет.
Фантомът е властелинът на Парижката опера през 19. век. Никой не признава да го е виждал, но всеки усеща присъствието му.

Той е този, който красивата хористка Кристин Дайе нарича Ангела на музиката, изпратен от нейния покоен баща. Той я научава да използва виртуозно гласа си и ѝ помага да измести примата на театъра Карлота.

„Фантомът на операта“. Снимка: „БГ саунд стейдж“

Планът му Дайе да остане негова обаче изглежда провален с появата на младия виконт Раул, който обича Кристин още от детството. Любовният триъгълник съвсем не се оказва ясен. Образите имат сложни отношения, предизвикани от дилеми и терзания, които не дават еднозначни отговори.

От една страна, Фантомът е безмилостен убиец, готов на всичко, за да получи подчинение, включващо принудителна заплата от операта, както и запазена за всички представления пета ложа. От друга страна, изтормозен от самотата си, скрил обезобразеното си лице зад маска, той така и не е получил шанс да живее в синхрон с обществото и порядките му.

Кристин, от една страна, му е признателна. Ласкае я фактът, че е избраната от него да бъде изучена на виртуозното му изкуство, но също така мечтае за живот с младия Раул.

Сюжетът е усложнен и с допълнителна линия, включваща всички елементи, познати на сценичния живот с егоцентризма, съревнованието, скритите слухове и притаена завист.

Най-точно тези моменти са визуализирани в началото на втората част с бала с маски. Темата на „Маскарад“ напълно визуализира лицемерието в обществото, скрито зад добре прикрити порядки.

„Фантомът на операта“. Снимка: „БГ саунд стейдж“

Сценографията е подобаващо пищна. Потапя в мистичната атмосфера. Декорите бързо се сменят и въртят, докато разхождат публиката от куполите на Парижката опера, до сцената и зад нея, за да стигнат до най-непознатите ѝ тунели, свързани с плавателни канали до мястото, където живее Фантомът.

Известният с важна част в сюжетната линия тежък полилей се издига заплашително в центъра на залата. Не е подмината и музикалната кутийка, издаваща самотата на главния герой.

Костюмите, които сменят артистите на сцената, са над 230, отбелязват организаторите. Пищните облекла са изработени от коприна, кадифе, дантели, с над 1200 пришити декоративни елементи – скъпоценни камъни, мъниста, апликации. Именно заради костюмите постановката е удостоена с престижната театрална награда „Тони”.

„Фантомът на операта“ се доближава повече до операта, отколкото до мюзикъла. С много плътна и богата оркестрация, намираща се непосредствено под сцената, под диригенството на Джон Ригби, са изпълнени композиции, придобили световна популярност.

Допълнително напрежение носи и честото едновременно сливане на гласовете на двама или повече персонажи. Всеки от тях извежда различен емоционален тон и текст, което пресъздава различен нюанс на драматизъм и въздействие, превръщайки „Фантомът на операта“ в един от най-предпочитаните музикални спектакли.

Артистите са изключително точни в изпълненията, в музикалните паузи. Кристин Дайе, чиито вокални партии са композирани специално за гласа на Сара Брайтман – тогавашна съпруга на Лойд Уебър, у нас е изпълнена от Грейс Чапман. Лара Мартинс влиза в образа на примата Карлота, Валери Кутко е мадам Жири. Дъги Картър изпълнява Раул, а британският актьор Надим Нааман е Фантомът, като той изпълнява тази роля от 17 години.

Може да харесате още