Излиза неиздаван роман на Антон Дончев

от Нощни птици

Излиза неиздаван роман на Антон Дончев. Премиерата му е на 19 декември, в музей-галерия „Анел“. Творбата е „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. Дончев я е писал на ръка.

„Когато разчетем и обединим всичко, което е останало от отделните глави, ще видим в каква степен те са завършени. Аз говорих много пъти с него. Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше много силно да работи върху романа“, разказа литературният критик, писател и издател Иван Гранитски пред БТА.

Книгата ще бъде представена от актрисата и съпруга на писателя Райна Василева, която ще прочете и откъс от романа.

Антон Дончев

е писател, автор на книги, сред които „Пробуждане“, „Време разделно“, „Девет лица на човека“ (1980), „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“ (1981 – 1984, в 4 тома), „Странният рицар на свещената книга“ (1998), „Легенди за двете съкровища“ (1998), „Николай Рьорих Ярило слънчицето и Бога Агни“ (2002), „Трите живота на Кракра“ (2007), „Сянката на Александър Македонски“ (2015).

Писал е още творби за деца и юноши, пътеписи, сценарии за игрални телевизионни филми, сред които „Калоян“ (1963, в съавторство с Димитър Мантов и Дако Даковски), „Глутницата“ (1972), „Изгори, за да светиш“ (1976, телевизионен филм), „От другата страна на огледалото“ (1977), „Завръщане от Рим“ (1977, телевизионен).

През 1987 г. режисьорът Людмил Стайков екранизира романа „Време разделно“. Сценаристи на филма са Людмил Стайков, Георги Данаилов, Михаил Кирков и Радослав Спасов, който е и оператор на филма.

Може да харесате още