Какво още да гледаме от Киномания?

от Нощни птици

Филмите на Хаяо Миядзаки, Тайка Уайтити, Фернандо Труеба и Хавиер Марискал могат да се видят до края на тазгодишното издание на Киномания до 3 декември. Прожекции има в София, Пловдив и Варна.

„Застреляха пианиста“

е пътешествие към сърцето на латиноамериканския джаз, което разказва както за творческата свобода, родила боса нова, така и за възхода на фашистките режими, които не след дълго вземат властта в много от държавите на континента. След успеха на „Чико и Рита“ Фернандо Труеба и Хавиер Марискал отново предлагат брилянтна музикална история. Джеф Голдблум влиза в ролята на нюйоркски музикален журналист, тръгнал по следите на мистериозно изчезналия бразилски пианист Франсиско Тенорио Жуниор, а зрителите пътуват заедно с него.

„Тримата мускетари: Д’Артанян“

е с участието на Ева Грийн, Венсан Касел и Луи Гарел – във филма по романа на Александър Дюма. Режисьорът Мартен Бурбулон си поставя за цел да модернизира и популяризира романтичната мускетарска епопея сред младото поколение.

„Великият беглец“

е с любимия на поколения Майкъл Кейн, който възнамерява да се оттегли от киното и да се отдаде на заслужена почивка. Но преди това се превъплъщава в Бърни Джордан – героя на „Великият беглец“, който бяга от дом за възрастни хора, за да отбележи заедно с другарите си 70-годишнината от Десанта в Нормандия. Подобно на Кейн, Бърни олицетворява духа на цяло едно поколение – онова, родено през първата половина на ХХ век, към което днес гледаме с възхищение и почуда.

„Книгата с решенията“

е за режисьор в творческа криза, който се бори да завърши филм. Продуцентите го притискат, екипът му започва да губи доверие в него. Позната история, която се случва на много места по света, но рядко се разказва със сюрреалистичното чувство за хумор на Мишел Гондри. Борейки се с монтажа на филма си, който е буквално неспособен да гледа, ексцентричният Марк записва в своята „Книга с решения“ тревогите, налудната си самонадеяност и болезнената искреност, необходима за всяка силна творба. Разказът на Гондри не щади твореца, осмива безотговорността му, но и искрено му съчувства.

Може да харесате още