Largo на Корхан Башаран в „Сфумато“

от Нощни птици

Largo е четвъртата премиера за новия сезон на Театрална работилница „Сфумато“ с премиерна дата 1 декември. Става въпрос за финален етап от работата на турския режисьор и хореограф Корхан Башаран с български артисти и танцьори.

Началото на проекта започна на тазгодишното издание на „Малък сезон“, когато режисьорът направи поредица от уъркшопи. Фокусът е извеждането на поезията на тялото, като участниците изследват пластовете на дишането, движението и звука, към които накрая да добавят текст, за да потърсят нови начини за себеизразяването си като индивиди. Друго основно средство, върху което стъпва уъркшопът, е колективното преживяване на процеса на дишане с новосъздадена общност.

Largo е цялостно и ново произведение на вече сформираната чрез уъркшопа компания, обединена от техниката и методите на Башаран, пишат от „Сфумато“.

Сесиите започват с физическа загрявка, със съвременни танцови техники и с упражнения за физическо осъзнаване. Така участниците биват подтикнати да намерят комфорт в телата си и в начина, по който се свързват със заобикалящите ги хора и среда. В края на уъркшопа те имат възможност да изпълнят партитура от движение, звук и текст, изградена чрез техниките, с които са се запознали. Целта е изпълнителят да бъде насочен към по-добро рационално опознаване на самия себе си, като същевременно запази жив и актуален творческия импулс, който го движи.

В постановката участват Андрей Стоименов, Бистра Окереке, Виктория Владова, Вяра Миланова, Димитър Василев, Калоян Говедарски, Елена Дечева, Лилия Младенова, Лора Тенчева, Мария Карилоска, Невена Василева и Стефани Андонова.

Корхан Башаран

е международно признат танцьор и хореограф, който се води в работата си от дълбокото желание да изследва непознатото и да прегърне уязвимостта. Той има бакалавърска степен от университета Билкент и магистърска степен по мениджмънт на изкуството от университета Йедитепе. Корхан е артистичен директор на танцовата компания RAu, която понастоящем осъществява артистичната си дейност в Истанбул. След 10-годишна професионална кариера в Турция, през 2008 г. Корхан се премества в Ню Йорк, където получава стипендия от Cunningham Studio, учи се при емблематичния артист Мърс Кънингам и танцува с репертоарната трупа на компанията „Кънингам“.

Учил е и си е сътрудничил с различни хореографи и режисьори в Истанбул и Ню Йорк, като винаги се е стремял да надхвърля границите на това, което е познато и удобно. Творби на Корхан са поръчани от DMUSA/BAM Brooklyn, Nimbus Dance Works, Mari Meade DC, Project 44, Бостънската консерватория в Berklee в САЩ и MDT на Държавния балет, Akbank Sanat, Tatbikat Sahnesi в Турция. Като личност Корхан е визионер, който постоянно се стреми да преобрази себе си и света около себе си. Той е майстор на занаята си, смел и безстрашен изследовател на непознатото и страстен защитник на трансформиращата сила на изкуството.

Артистичният подход на Корхан е вдъхновен от концепцията RAu, която подчертава важността на приемането на уязвимостта и несигурността, за да се постигне лична трансформация. Чрез непоколебимия си ангажимент към RAu Корхан вдъхновява да се прегърне мистерията на живота и да се вложи доверие на пътуването към себереализацията. След пандемията компанията RAu представи премиерно най-новата си мултидисциплинарна творба „Дидона“ на 26-ото издание на Театралния фестивал в Истанбул, в сътрудничество с Атаман Гирискен и Толга Яялар. С всеки нов проект Корхан продължава да предизвиква себе си и публиката, като я кани да се присъедини към него на пътешествие към себепознанието и личностното израстване.

Може да харесате още