Към старите ленти: Робърт Дауни Джуниър влиза в римейк на „Шемет“ на Алфред Хичкок

от Нощни птици

Майстор на мистерията и съспенса, Алфред Хичкок знае точно как да си играе с нервите на зрителите. Режисьорът, създал „Ребека“, Задният прозорец“, Север-северозапад“, „Птиците“, „Психо“, „Шантаж“, умело води аудиторията като ѝ „спуска“ малко повече информация, отколкото имат персонажите във филмите му. Така зрителят се озовава в капана на непрекъснато напрежение и следи дали героите ще успеят да се спасят.

Влиянието на режисьора върху съвременното кино е безспорно и Холивуд е съвсем наясно с това. Затова и неговият филм „Шемет“ (Vertigo) отново ще напомни за себе си, но в нов римейк, съобщава „Deadline“.

Явно от Paramount Pictures са решили да заложат на доброто старо, вместо да измислят нови истории, с които да печелят зрителския интерес. Хичкок заснема „Шемет“ през 1958 г. Историята разказва за пенсионирания полицейски детектив, изигран от Джейм Стюарт, помолен от свой приятел да следи съпругата му (Ким Новак). Проблемът е, че полицаят страда от акрофобия (страх от височините), а дамата, която трябва зорко да пази, го води все към стръмни територии.

Сценарият на оригинала е на Алек Копел и Самюъл Тейлър и е по едноименния роман на Боало-Нарсьожак.
Ако филмовата компания успее да договори правата, то главната роля ще бъде поверена на Робърт Дауни Джуниър.
Сценарият ще бъде написан от Стивън Найт, създателят на Peaky Blinders (и един от изобретателите на игралното шоу Who Wants to be a Millionaire?)

Найт също наскоро беше назначен да напише филм за Междузвездни войни след напускането на създателя на „Изгубени“ (Lost) и „Останалите“ (The Leftovers) Деймън Линделоф.

Найт е изключително плодовит сценарист, известен с готовността си да се обърне към почти всяка тема. Неговите заслуги включват трилъра на Дейвид Кроненбърг „Източни обещания“, биографичния филм за принцеса Даяна Спенсър, нова телевизионна адаптация на „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс и „Фатално затишие“, където освен сценарист, е и режисьор.

Ако се съгласи да участва в проекта, Найт ще има нелека задача, тъй като „Шемет“ е известен със сложното отношение на мъжкия поглед върху жените, което за съвременната аудитория със сигурност трябва да се актуализира.

Vertigo всъщност вече се използва за вдъхновение на испанска приключенска игра Alfred Hitchcock — Vertigo на издателя Microids и разработчиците от испанското Pendulo Studios, която дебютира през декември 2021 г. Тя включва напълно различен сюжет, който само донякъде наподобява класиката на Хичкок.

В нея героят е Ед Милър – писател, който е претърпял автомобилна катастрофа. Вследствие на нея получава и травма – световъртеж. С помощта на терапия, той се опитва да разбере какво точно се е случило.

През 2012 г. „Шемет“ беше определен за най-добър филм на всички времена и за първи път през последните 50 години измести фаворитът в класациите „Гражданинът Кейн“ на Орсън Уелс.

Тогава 864 филмови критици и специалисти в киното от цял свят са подредили заглавията и така нареждат именно този филм на челното място.

През 1998 г. се появи римейк и на друга класика на Хичкок от 1960 г. – „Психо“. Ролите изиграват Винс Вон, Джулиан Мур, Ан Хеч и Виго Мортенсен. Оригиналът на „Психо“ също е създаден по книга – тази на Робърт Блох.

Може да харесате още