Кан – блясък и кино

от Нощни птици

Прочутият булевард Кроазет посрещна звездните си гости на 76-ото издание на фестивала в Кан. Сред знаменитостите, които минаха по червения килим бяха Джони Деп, Ума Търман, Майкъл Дъглас, който получи и почетна „Златна палма“. В негова чест в програмата на фестивала влиза документалният филм „Michael Douglas, The Prodigal Son“ на Амин Местари. Това отличие е връчвано за първи път на Ингмар Бергман през 1997 г. Негови носители още са Джоди Фостър, Бернардо Бертолучи и Форест Уитакър.

Годината е 1939, когато „Гърбушкото от Нотър Дам“ открива първото издание на един от най-известните международни кинофоруми. Времето съвпада с момента, в който Германия напада Полша и дава началото на Втората световна война. Следващото издание на фестивала идва след края ѝ – 1946 г. в края на септември, но от тогава до днес събитието се провежда през месец май и е сред най-значимите в света на киното. Тазгодишното издание стартира на 16 май с филма „Jeanne du Barry“ на Майвен льо Беско и с участието на Джони Деп.

Реверансът към класиката е даден още с плаката на фестивала, на който Картин Деньов в черно-бял образ отброява „Ударите на сърцето“( „La Chamade“ ), 1968 г. от филма на Ален Кавалие.

Плакат на Кан 2023

По традиция изданието на Cannes Classics през 2023 г. обещава да бъде празник за киноманите, отдавайки почит към световните майстори и представяйки възстановени версии на класики от всички времена, предава и Variety.

Тематичното направление „Спомени за Жан-Люк Годар“ отдава почит на майстора, починал през 2022 г. Неговият шедьовър „Презрение“ от 1963 г. ще бъде показан в реставрирано копие. Също така ще се прожектира и документален филм за автора с името „Годар от Годар“ (Godard par Godard). „Както подсказва заглавието, това е архивен портрет на Годар, който проследява уникалния и нечуван път, изпълнен с внезапни отклонения и драматични завръщания, на режисьор, който никога не поглежда назад към миналото си, никога не прави един и същ филм два пъти и неуморно преследва своите изследвания, в едно наистина неизчерпаемо разнообразие от вдъхновения“, пише в сайта на фестивала. Чрез думите, погледа и работата на Годар филмът разказва историята на един живот на киното; на човек, който винаги ще изисква много от себе си и от своето изкуство, до степен да се слее с него.

Тази година ще е и световната премиера на „Фалшиви войни“ – последният му филм, който никога няма да бъде направен, описан от фестивала като начинание, в което режисьорът „превръща синопсисите си в естетически програми“.

Част от програмата в Кан е и „Стая 999“ (Chambre 999). През 1982 г. Вим Вендерс моли 16 свои колеги режисьори да говорят за бъдещето на киното, в резултат на което се появява филмът „Стая 666“.

Сега, 40 години по-късно, в Кан, режисьорката Любна Плауст задава същия въпрос на самия Вим Вендерс и на ново поколение режисьори (Джеймс Грей, Ребека Злотовски, Клер Дени, Оливие Асаяс, Надав Лапид, Асгар Фархади, Алис Рорвахер и др.) „Kиното не е ли език, който е на път да се изгуби, изкуство, което е на път да умре?“

Друга голяма звезда на киното Лив Улман ще присъства в документалния филм „Liv Ullmann – A Road Less Travelled“. Тя беше председател на журито на фестивала през 2001 г. Сега, на 76-ото издание тази продукция ще разказва за кариерата и живота ѝ.

„Лив Улман – по-малко изминатият път“ на Dheeraj Akolkar е разделен на три части и изследва многоликия живот на емблематичната актриса, сценарист, режисьор, писател и активист и нейната необикновена международна кариера, продължаваща повече от 66 години. „Това е историята на едно постоянно развиващо се човешко същество, изпълнено с откритост и любопитство, което прегръща възможностите и несигурността. Показва какво означава да бъдеш жена в свят, доминиран от мъже. Пример е за това как човек да намери и използва гласа си, без да губи своята почтеност, чувство за хумор и приятели. С помощта на интимното участие на някои от близките съратници на Лив като Кейт Бланшет, Джесика Частейн, Лена Ендре, Пернила Аугуст, Джереми Айрънс, Джон Лахай, Том Ремлов и Михал Лешчиловски, филмът навлиза дълбоко в основните ценности, които са универсалната привлекателност и дълголетие на Лив. Прославя един от най-уважаваните и почитани артисти в света“, пишат още организаторите на фестивала.

Ще бъде представена и възстановена версия на класиката на Алфред Хичкок „Омагьосаният“ от 1945 г. Представен и реставриран от Walt Disney Studios в сътрудничество с The Film Foundation, с участието на Academy Film Archive. Специални благодарности са отправени към Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг.

Сред реставрираните класики са още „Телма и Луиз“ на Ридли Скот и „Ъндърграунд“ на Емир Кустурица. Ще бъде отдадена почит и на испанския автор Карлос Саура с прожекция на „Кармен“.

Сред новите любопитни предложения са последният филм за „Индиана Джоунс“ с участието на Харисън Форд, както и новото предложение на Уес Андерсън „Астероиден град“ с участието на Том Ханкс, Марго Роби, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Мая Хоук и др.

В афиша влиза и нова история от Мартин Скорсезе „Убийците на цветната луна“ (Killers of The Flower Moon), връщащ ни към 20-те години на миналия век. . Хирокадзу Корееда също ще представи последния си проект Monster, който подобно на класиката на Акира Куросава „Рашомон“ разказва историята през различните гледни точки на персонажите – в случая майка, момче и учител.

Друг голям творец ще представи също своя филм, макар и късометражен – Педро Алмодовар идва със „Странен начин на живот“ ( „Strange Way of Life“) с Итън Хоук и Педро Паскал.

Журито ще оглави Рубен Йостлунд, който миналата година получи „Златна палма“ за „Триъгълник на тъгата“. Победителят, който ще получи „Златна палма“, ще стане ясен на 27 май, а сред останалите в журито са Мариам Тузани – режисьор от Мароко, Дени Меноше – актьор, Франция, британско-замбийският режисьор Рунгано Ньони, аржентинският режисьор Дамян Шифрон – режисьор, Аржентина и Атик Рахими – режисьор, Афганистан.

Може да харесате още