Кан обяви забрана за протести

от Нощни птици

Град Кан обяви забрана за провеждане на протести в района на Кроазет по време на филмовия фестивал в Кан.

Съобщението идва след новината за планиран протест на профсъюза CGT, който ще се проведе на 21 май на булевард „Карно“, който не е в близост до Кроазет. Работниците в хотелиерския бизнес също планират да изразят мнението си пред хотел Carlton на 19 май, което е разрешено по формални причини.

Дени Гравуил, представител на профсъюза, заяви пред Variety, че този ход „илюстрира начина, по който работи това правителство, независимо дали в Кан или другаде“. Той продължи: „Всъщност това е един от основните принципи на политиката на ЕС: „Това правителство не блокира неонацистите, които протестираха в центъра на Париж на 6 май, но имаше толкова много декрети за забрана на „касероладите“ (концертът с тенджери, който се е състоял срещу пенсионната реформа).“

Демонстрациите са ограничени след терористичните атаки във Франция през 2016 г. Въпреки това Селин Пети, служителка на CGT от Ница, разкрива пред Variety, че „от близо две седмици преговаря с местните и регионалните власти, за да постигне компромис относно маршрута на демонстрациите, който да е достатъчно близо до Кроазет, както беше направено през 2013 г., за да се даде известна видимост на (техните) действия“.

Пети добави: „Винаги е било възможно да се намери средна позиция, но този път се казва, че се прави от страх да не се измести фокусът на протеста. Но честно казано, не знам дали това наистина е страх или просто е желание да не се даде видимост на нашите искания за пенсионната реформа или за това, което се случва в света на киното.“

Междувременно бе съобщено, че предстоящият филм на Катрин Корсини „Le Retour“ е изваден от програмата на фестивала в Кан, след като се появиха няколко твърдения за неподходящото поведение на режисьорката по време на снимките на филма. Няколко дни по-късно филмът беше върнат в програмата.

В статията са използвани материали от чуждестранния печат https://faroutmagazine.co.uk

Може да харесате още