Кан посрещна „Asteroid City“ на Уес Андерсън със Скарлет Йохансон и Том Ханкс

от Нощни птици

Първият прожекция на филма показа типичния стил на Андерсън с изключително цветна кинематография, мистерия и специфичен хумор.

Поредният дългоочакван филм събра звездни актьори на фестивала в Кан. Този път повод беше премиерата на новата космическа приказка на режисьора Уес Андерсън „Asteroid City“ („Астероиден град“).

Както и в предишните му филми, актьорският състав е истински списък на холивудските звезди, сред които Джейсън Шварцман, Скарлет Йохансон, Том Ханкс, Стийв Карел, Брайън Кранстън, Ейдриън Броуди и Марго Роби.

Видимо е отсъствието на Бил Мъри, който е участвал в почти всички филми на Андерсън, но пропусна този поради заболяване от COVID-19 по време на снимките, предава Reuters.

Андерсън благодари на актьорския си състав след шестминутни овации на крака след световната премиера на филма в луксозния Grand Theatre Lumiere: „Толкова съм доволен, че мога да покажа филма за първи път. Самите ние никога не сме го гледали преди това. Благодаря на нашия актьорски състав от изумителни актьори, които играят актьори“, каза той.

„Asteroid City“ е името на измисления град – затънтен в пустинята в югозападната част на САЩ. Действието се развива през 50-те години на миналия век. Известен със своя метеоритен кратер и обсерватория, градът е домакин на конгрес за млади учени, когато НЛО прекъсва тържествата и преобръща живота на участниците.

Шварцман е в ролята на военен фотограф, който скърби за смъртта на съпругата си. Колата му се поврежда във въпросния град, докато е с четирите си деца.

Той се оказва заинтригуван от актриса, изиграна от Скарлет Йохансон, която е в града, за да присъства на конгреса заедно с дъщеря си. С подстригана черна перука и винаги с мартини, Йохансон се вписва идеално в американската среда на Андерсън, пише Variety за изпълнението на звездата.

Въпреки че Йохансон се появи в „Островът на кучетата“ в ролята на глас, именно тук е първата ѝ главна роля във филм на Андерсън, който споделя пред Variety, че е написал ролята специално за нея.

„Asteroid City“ е третият път, в който режисьорът, известен с уникалния си визуален стил, се състезава за голямата награда на фестивала. Последното му участие беше през 2021 г. с филма „The French Dispatch“ („Френският бюлетин“).
Андерсън работи по сценария на „Asteroid City“ в екип с Роман Копола, заедно си сътрудничат и в миналото по филми като номинираните за „Оскар“ „В царството на пълнолунието“ и „Островът на кучетата“.

Филмът получи смесени отзиви, като критиците похвалиха визуалните детайли и стила му, но му отнеха точки заради липсата на силно емоционално въздействие.

Продукцията започва да се прожектира в кината в САЩ на 16 юни от Focus Features.

Може да харесате още