Кан прави реверанс пред Катрин Деньов

от Нощни птици

Всепризната икона на френското кино, Катрин Деньов тази година навършва 80-годишен юбилей, а реверанс към нея и творчеството ѝ прави фестивалът в Кан, предава „Variety“.

Тазгодишният плакат на фестивала е с черно-белия образ на Деньов – кадър от филма на Ален Кавалие „Ударите на сърцето“( „La Chamade“ ) от 1968 г. Фотосът е направен на плажа в Пампелон до Сен Тропе.

Актрисата изпълнява ролята на Люсил, която фестивалът описва като човек, водещ „светски и повърхностен живот, оцветен с лекота и вкус към лукса. Сърцето ѝ бие трескаво, забързано, страстно.“

От фестивала отбелязват, че над 60 години френската звезда се снима в нетипични роли или участва в първи филми на млади автори като „въплъщава богатството на киното, което фестивалът защитава: авторски филми, но с високо качество“.

От там я наричат още „въплъщение на киното, далеч от това, което е конвенционално или подходящо. Без компромиси и винаги в унисон с убежденията си, дори ако това означава да върви срещу течението на времето“, като фестивалът припомня, че Деньов е била муза на режисьори като Жак Деми, Аньес Варда, Луис Бунюел, Франсоа Трюфо, Марко Ферери, Мануел де Оливейра, Андре Тешине, Еманюел Берко и Арно Деплешен.

Актрисата участва в множество продукции, но сред най-изявените са „Отвращение“, „Шербургските чадъри“, „Дневна красавица“, „Индокитай“, „Танцьорка в мрака“, който е носител на „Златна палма“ през 2000 г.

„Variety“ припомня също, че Деньов е заместник-председател на журито в Кан през 1994 г., когато оглавяващият го Клинт Истууд дава наградата „Златна палма“ на „Криминале“ на Куентин Тарантино. През 2005 г. актрисата става носител и на почетна „Златна палма“, а три години по-късно взима и приз за постижения в кариерата.

Вече стана ясно, че форумът ще бъде открит с „Jeanne du Barry“ на Майвен льо Беско и с участието на Джони Деп. Други филми, които се очакват на фестивала са най-новият проект на Уес Андерсън „Asteroid City“ с Марго Роби, Скарлет Йохансон и Том Ханкс, а ще бъде показан и последният филм за Индиана Джоунс с участието на Харисън Форд „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“.

В програмата влизат още продукции на Кен Лоуч, Нани Морети, Вим Вендерс и Хироказу Коре-еда. Прожекция ще има и новата творба на Мартин Скорсезе „Убийците на цветна луна“ с участието на Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро.

Рубен Йостлунд, който миналата година взе големия приз за „Триъгълник на тъгата“ оглавява международното жури.
Филмите, които ще се борят за голямата награда са общо 19, а датите на тазгодишното издание на фестивала са от 16 до 27 май.

Може да харесате още