Кенет Брана продължава с Агата Кристи и „Призраци във Венеция“

от Нощни птици

След като екранизира едни от най-известните Шекспирови пиеси – „Хенри V“, „Много шум за нищо“, „Хамлет“, „Отело“, „Както ви харесва“, Кенет Брана се обърна към други романи, превърнали се в класики. Става въпрос за криминалните истории на Агата Кристи.

Първият му успех дойде след „Убийство в Ориент Експрес“. Последва екранизация на „Смърт край Нил“, а вече Брана работи и по „Призраци във Венеция“.

С усет към детайла, известният режисьор и актьор стартира снимките именно на Хелоуин – 31 октомври, с което загатва, че този път ужасите ще са водещи в криминалната история.

Жанровият завой се вижда съвсем ясно и в трейлъра на продукцията, а тук героят му Поаро вече е натрупал опит, но и години, които естествено няма как да са спокойни, въпреки че е скромен пенсионер, живеещ усамотено във Венеция.
Случайно попаднал в сеанс за викане на духове, Еркюл ще се наложи да се върне към старите си детективски навици, тъй като един от участниците е намерен мъртъв.

Кенет Брана и този път събира звезден актьорски състав, като сред участниците са Кели Райли, Джей ми Дорнан, Мишел Йео и др. Сценарият е поверен на Майкъл Грийн, работил и по предишните истории на Агата Кристи, екранизирани от Брана.

Снимките са във Венеция и Лондон, а филмът е плануван да излезе през септември тази година. Освен Кенет Брана, в ролята на прочутия детектив са влизали още Албърт Фини, Питър Устинов, а най-известен е Дейвид Сушей, който участва в сериал със 70 епизода, от които на 13 е и продуцент.

Романът на Агата Кристи „Призраци във Венеция“ е публикуван през 1969 г. Съвсем скоро стана ясно, че част от книгите на писателката ще бъдат пренаписани, за да са актуални за съвременната чувствителност.

Под ударите на цензурата попадна и „Смърт край Нил“, чието действие се развива в Египет. Новите издания, публикувани от Harper Collins, пренаписва или направо премахва част от пасажи, които се струват неуместни за читателите от новото поколение. Текстовете са написани от 1920 до 1976 г., а фокусът е насочен към описания, които съдържат обиди или препратки към етническа принадлежност, особено за персонажи, които се намират извън Обединеното кралство.

Може да харесате още